logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnai háború: katonai járművek cseréjéről állapodott meg Szlovénia és Németország

Ljubljana 28 M-55S típusú, a Szovjetunióban kifejlesztett, de több országban gyártott közepes harckocsit küld Ukrajnának, cserében Németország a saját készletéből 35 német gyártmányú teherautót és 5 víztartályt ad Szlovéniának – közölte hétfőn a szlovén miniszterelnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint erről Robert Golob szlovén kormányfő és Olaf Scholz német kancellár állapodott meg.

„A három ország közötti csere erősíti a védelmi együttműködést Szlovénia és Németország között” – olvasható a sajtóközleményben.

Az M-55S harckocsi a T-55-ös modell modernizált változata.

Golob és Scholz az energiaválságról és az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről is tárgyalt. Ez utóbbi megbeszélésével töltötték a leghosszabb időt – derül ki a közleményből.

Robert Golob üdvözölte az EU és a nyugat-balkáni országok közti együttműködés serkentését célzó, úgynevezett berlini folyamat folytatását. Mint mondta, az unió bővítése a legjobb garancia a biztonság és a stabilitás megőrzésére a Nyugat-Balkánon.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Tanácsnak meg kell vitatnia Bosznia-Hercegovina tagjelölt státuszát a következő hónapokban.

A két kormányfő eszmecserét folytatott arról is, hogy az EU hogyan tudná enyhíteni a magas energiaárakat és ösztönözni a gáz- és villamosenergia-kereslet csökkenését. Aláhúzták, hogy az EU gyors reagálására és a tagállamok közötti szolidaritásra van szükség.

Golob aggodalmának adott hangot a változékony villamosenergia-árak miatt.

Ezek komoly közvetett hatással lehetnek a gazdaság egészére, az infláción keresztül is – mondta Golob, és azonnali piaci védintézkedések bevezetését szorgalmazta.

Ajánljuk még