logo

Műsorújság

Rendkívüli

Tűz pusztított egy németországi idősotthonban, többen meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt Vlado Milunic cseh építész, a prágai Táncoló Ház társtervezője

Nyolcvanegy évesen elhunyt Vlado Milunic horvát származású cseh építész, a prágai Táncoló Ház társtervezője – jelentette vasárnap a cseh média a családra hivatkozva anélkül, hogy kitért volna a halál okára vagy pontos időpontjára.

Az eleinte sok vitát kiváltó, de napjainkra elfogadottá, sőt Prága egyik jelképévé és fő idegenforgalmi látnivalójává vált, a Moldva folyó partján dekonstruktivista stílusban emelt irodaépületet Milunic együtt tervezte Frank Gehry világhírű kanadai-amerikai sztárépítésszel.

Az 1996-ban átadott extravagáns épület egy táncoló párt formáz, ezért a Ginger és Fred becenevet kapta a prágaiaktól. A számos díjat elnyerő ház két összefonódó kerek toronyból áll, az egyik meglehetősen statikus, a másik oldala dinamikus. Milunic szerint a két rész olyan, mint egy párbeszéd két résztvevője, mint a feszültségben a plusz és a mínusz, vagy a jin és a jang, a férfi és a nő.

Vlado (Vladimir) Milunic Zágrábban született, és 16 éves volt, amikor szülei elhagyták Jugoszláviát a politikai tisztogatásoktól tartva. A Prágai Műegyetemen tanult építészetet. Ő tervezte a Hvezda (Csillag) prágai lakónegyedet, több idős- és gyermekotthont, de részt vett a sanghaji úgynevezett Cseh Negyed építésében is.

A Táncoló Ház létrejöttében szerepet játszott Václav Havel néhai csehszlovák ellenzéki drámaíró, későbbi cseh elnök is.

Milunovicékat a csehszlovák hatóságok az 1980-as években egy, a Havel-családtól 1948-ban kisajátított prágai ház egyik lakásában szállásolták el, és mivel Havelék továbbra is az épületben laktak, Milunovic és Havel együtt vitatta meg, miként lehetne beépíteni a háború végi bombázás óta üresen álló szomszédos telket egy művészeti központtal. Havelnek jelentős szerepe volt az erősen vitatott építészeti terv elfogadtatásában is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még