logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csillagászati összegű gázszámla érkezett egy hannoveri pékségnek

| Szerző: hirado.hu
Több mint 130 millió forintos gázszámlát kapott kézhez egy hannoveri pékség. Az 1955 óta működő hannoveri családi vállalkozás vezetője arról számolt be, hogy korábban 2023 végéig olyan szerződést kötött a szolgáltatóval, amely 2023 végéig szavatolta az árgaranciát, de ez hirtelen megszűnt számukra.

 

Egy német pékség 330 ezer eurós – mintegy 132 millió forint – gázszámlát kapott kézhez, miután az E.On energiavállalat, amelytől a gázt vásárolták, nemrég felmondta a szerződést, amely rögzített áron biztosította az energiát – számolt be róla Junge Freiheit.

„Megőrültek?” – kérdezte felháborodottan Eckehard Vatter, a pékség tulajdonos, aki szerint 14 napja van arra, hogy kifizesse a számlát. „Egy évvel ezelőtt havi 5856 eurót – mintegy 2,35 millió forint – fizettünk gázköltségként a nagy kemencékért és a fűtésért” – tette hozzá.

Az 1955 óta működő hannoveri családi vállalkozás vezetője arról számolt be, hogy korábban 2023 végéig olyan szerződést kötött a szolgáltatóval, amely 2023 végéig szavatolta az árgaranciát, de ez hirtelen megszűnt számukra.

A szolgáltató nem indokolta meg az 1200 százalékos áremelést.

Ráadásul mivel a pékség a kereskedelmi törvények szerint kézműves vállalkozásnak minősül, az államtól nem kaphat támogatást.

A szankciós politika romboló hatása egyre nehezebben megkerülhető, a rekorddrága energia a német gazdaság szereplőit is két vállra fektetik. Nemrég a német kormány 65 milliárd eurós segélycsomagot volt kénytelen bejelenteni, hogy a polgárokat és a vállalatokat tehermentesítse az egekbe szökő energiaköltségektől.

Kapcsolódó tartalom

A legfontosabb intézkedések között szerepelnek a kiszolgáltatott nyugdíjasok millióinak nyújtott egyszeri kifizetések és az energiaipari cégek váratlan nyereségének lefölözésére vonatkozó terv.

Néhány nappal a csomag bejelentése után Robert Habeck gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozások megsegítését ígérte.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

„Gázhiány lesz hol itt, hol ott, talán egész Németországban, ami elmúlik, majd visszatér” – figyelmeztet a gázhálózati felügyelet vezetője
Földgázellátási gondok lehetnek a télen Németországban – figyelmeztet a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet vezetője. Szerinte ugyanis sok függ az időjárástól, ezért a gázhiányról már csak akkor lehet tudomást szerezni, ha már feltartóztathatatlan. Úgy fogalmazott: az ellátási helyzet hullámszerű alakulására lehet számítani, vagyis gázhiány keletkezik hol itt, hol ott, esetleg egész Németországban, aztán elmúlik, majd visszatér – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld
Égnek a vonalak a német energiavállalatok telefonközpontjaiban – a feldühödött fogyasztók tömegesen hívják fel szolgáltatóikat
A szankciók hatása egyre inkább begyűrűzik. <a href="https://www.reuters.com/markets/europe/energy-company-call-centres-bear-brunt-germans-fury-soaring-bills-2022-09-16/?fbclid=IwAR22TDnr9w7nzS6vDVLUoK0k3zFa390P8e8jHTFsBrv3vXbeKFlerGm8wJE">A Reuters hírügynökség</a> beszámolója szerint a megugró energiaszámlák miatt feldühödött németek tömegesen hívják fel szolgáltatóikat, hogy ezáltal vezethessék le ingerültségüket. „A fogyasztók „többnyire elismerik, hogy nem az energiavállalatok az okozói a jelenlegi helyzetnek, azonban a közműszolgáltatókat is egyaránt felelőssé teszik a rossz hírek közlése miatt” – fogalmazott Kerstin Andreae, az Energia- és Vízipari Szövetség ügyvezető igazgatója.
Külföld

Ajánljuk még