logo

Műsorújság

Rendkívüli

Tűz pusztított egy németországi idősotthonban, többen meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Burgenland vezetője a 2015-öshöz fogható migrációs helyzet kialakulásának veszélyére figyelmeztet

Hans Peter Doskozil, az ausztriai Burgenland tartomány vezetője hétfőn a migrációs helyzet kiéleződésére figyelmeztetett az osztrák-magyar határon.

A közelgő helyhatósági választással kapcsolatos sajtótájékoztatóján Doskozil elmondta, hogy hetente két-háromezer menedékkérőt tartóztatnak fel, és a határon már csak az érkezők személyes adatainak felvételére van lehetőség, arra már nem jut idő, hogy kikérdezzék őket, és megpróbálják értékelni kérelmeik megalapozottságát. Hozzátette, hogy az idén nagyjából ugyanannyi feltartóztatottra számít, mint 2015-ben, amikor kirívóan sok migráns érkezett az országba.

A szociáldemokrata politikus azt is elmondta, hogy a bevándorlás miatt a burgenlandi alapellátás rendszere már hosszabb ideje teljesen leterhelt. Az idén a tartománynak a tervezetthez képest tízmillió euróval többet kell elköltenie erre a célra költségvetéséből.

A tartományi vezető a kialakult helyzetért a szövetségi osztrák kormányt hibáztatta, amely szerinte „semmit sem tanult” a 2015-ös migránsválságból, s próbál elsiklani a probléma fölött.

Doskozil egyben európai megoldást követelt a kérdésben, és olyan rendszert szorgalmazott, amelynek köszönhetően a menedékkérelmeket az unión kívül nyújtják be.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még