logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orosz–kínai stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt az orosz biztonsági tanács titkára Nanpingban

A Pekinggel fenntartott stratégiai partnerség elmélyítéséről, a védelmi együttműködés bővítéséről és a főbb geopolitikai kérdésekben a két ország közötti koordináció erősítéséről tárgyalt hétfőn Kínában az orosz biztonsági tanács titkára – derül ki a tanács közleményéből.

Nyikolaj Patrusev Nanpingban találkozott Kína vezető külügyi tisztségviselőjével, Jang Csie-csivel – aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottság Politikai Hivatalának tagja, a párt vezető külügyi tisztségviselője –, hogy megvitassa a Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök év eleji találkozóján megkötött megállapodások végrehajtását.

Az Ukrajna elleni orosz háború februári megindítása előtt Putyin és Hszi „határok nélküli” partnerséget hirdetett, bár egy múlt heti üzbegisztáni találkozón az orosz elnök azt mondta, megérti, hogy a kínai elnöknek aggályai és kérdései vannak a „különleges hadművelettel” kapcsolatban.

„A stratégiai partnerség fejlesztése Kínával az orosz külpolitika feltétlen prioritása” – olvasható az orosz biztonsági tanács közleményében. Patrusev és Jang a Koreai-félszigetről, Tajvanról és Ukrajnáról is tárgyalt. „A felek megállapodtak a további katonai együttműködésről, amelynek középpontjában a közös gyakorlatok és járőrözések, valamint a vezérkarok közötti kapcsolatok megerősítése áll” – közölte az orosz biztonsági tanács.

Moszkva többször is támogatásáról biztosította Pekinget Tajvannal kapcsolatban, és bírálta az Egyesült Államok „provokációit”. Kína pedig mindeddig tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Ajánljuk még