logo

Műsorújság

Rendkívüli

Kaliforniai lövöldözés: 17 éves anya és féléves gyermeke az áldozatok között

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nőtt a tádzsik-kirgiz határvillongás áldozatainak száma, az ENSZ a feszültség csökkentését sürgeti

Harminchatra emelkedett a kirgiz-tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás kirgiz halottjainak száma – jelentette vasárnap a kirgiz egészségügyi minisztérium.

A tárca hozzátette, hogy a harcoknak kirgiz oldalon körülbelül 130 sebesültje is van.

Jóllehet korábban a tádzsik hatóságok is tájékoztattak, hogy az összecsapásoknak tádzsik áldozata is van, Dusanbe hivatalos számot nem közölt.

A térségben a héten törtek ki összecsapások a kirgiz és a tádzsik határőrök között, a két fél nehézfegyverek, köztük harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást.

Bár pénteken Biskek és Dusanbe tűzszünetben állapodott meg, a harcok nem sokkal később kiújultak.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a feszültség csökkentését sürgette, hozzátéve: amennyiben a felek kérik, a világszervezet kész közvetíteni a vitás kérdésekben.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) pénteken a tűzszünet hatékony végrehajtására szólította fel a két közép-ázsiai országot, kiemelve, hogy az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Ajánljuk még