logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az amerikai házelnök az azeri felet hibáztatta a hegyi-Karabahi összecsapásokért

Örményország szuverenitása mellett állt ki vasárnap Jerevánban Nancy Pelosi amerikai házelnök, egyúttal az azeri erőket tette felelőssé az azeri-örmény határon a héten kirobbant összecsapásokért, s a harci cselekmények beszüntetésére szólított fel.

Alen Szimonjan örmény házelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Pelosi leszögezte, a kongresszus eltéli az azeri erők örmény terület elleni támadását. Hozzátette, hogy az ügyben a testület már megfogalmazott egy Azerbajdzsánt elítélő tervezetet. Méltatta egyúttal az örmény demokráciát és a 2018-as, úgynevezett “bársonyos forradalom” eredményeit, hangsúlyozva: az Egyesült Államok segíteni akar Örményországnak “az önkényuralom elleni globális harcában”. Szimonjan a maga részéről Baku elleni szankciókat sürgetett.

Az örmény házelnök korábban az örmény televízióban azt vetette az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (ODKB) szemére, hogy nem adott megfelelő választ Jereván segítségkérésére, a szervezetet pedig olyan fegyverhez hasonlította, amelynek elromlott az elsütőbillentyűje.

Az örmény csalódottságra kitérve Pelosi leszögezte: védelmi ügyek terén Washington figyelembe veszi Jereván igényeit.

Pelosi Twitter-üzenetében rámutatott arra is: először érkezik a kaukázusi országba amerikai küldöttség azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök 2021 áprilisában hivatalosan is népirtásnak ismerte el az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat.

Az Egyesült Államoktól Ukrajnáig, Tajvanig és Örményországig, a világnak választania kell az önkényuralom és a demokrácia között, s nekünk ismét a demokráciát kell választanunk” – fogalmazott indulása előtt a politikus. Washington elkötelezett a kaukázusi térség, köztük Örményország gazdasági fejlődése, biztonsága és demokratikus berendezkedése irányában – tette hozzá.

“Elfogadhatatlannak tartjuk Pelosi Azerbajdzsán ellen szóló alaptalan és igazságtalan vádjait” – közölte az azeri külügyminisztérium vasárnap délután. “Sajnálattal hangsúlyozzuk, hogy Pelosi, aki igazságosságról beszél, mindmáig szándékosan nem foglalt állást az Azerbajdzsán elleni örmény támadásokkal kapcsolatban” – írják, nehezményezve továbbá “azerbajdzsáni terület harminc éven keresztüli elfoglalását, az azeriek százezreit érintő etnikai tisztogatást, és egyéb, hasonlóan súlyos bűncselekményeket, amelyekért Örményország a felelős”.

Az azeri-örmény határon hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Két év óta ezek voltak a két fél között a legsúlyosabb összecsapások. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között ágyúval lőtte az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében.

Az összecsapásoknak eddig összesen több mint 210 halálos áldozata van.

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott üzbegisztáni csúcstalálkozóján védelmébe vette az azeri akciót, miközben előfeltételek nélküli békeszerződést követelt Örményországgal.

Az örmény fél szerint kétnapos heves harcok után a felek csütörtökön tűzszünetben állapodtak meg.

Ajánljuk még