logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Giorgia Meloni: a nőknek ahhoz is jogot kell adni, hogy ne az abortuszt válasszák

| Szerző: hirado.hu
Az élet- és magzatvédő törvények szigorítására kerülhet sor a szeptember 25-i választások után megalakuló új római parlamentben – írta a L’Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szombaton, miután az abortusz kérdése a pártok finisbe érkezett kampányának egyik központi témájává vált. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke kijelentette: pártja azt a jogot kívánja biztosítani a nőknek, hogy ne kelljen az abortuszt választaniuk – jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

A L’Avvenire közölte, hogy a legnagyobb család- és életvédő szervezetek közös dokumentumot adtak át a választásra készülő pártoknak. A szövegben arra szólítják fel a politikai erőket, hogy tegyenek lépéseket a demográfiai csökkenés megállítása érdekében, biztosítsák az anyasághoz és az apasághoz való jogot, valamint a magzat védelmét. A javaslatok között szerepel, hogy egyszer egy évben külön napot szenteljenek a születendő életnek.

A Family Day nevű szervezetet vezető Massimo Gandolfini úgy nyilatkozott, hogy kampánykezdeményezésük mindenekelőtt a választókhoz szól: “el kell menni szavazni, az urnáktól való távolmaradás bűn, mivel mindazoknak, akik védeni akarják az életet, a családot, valamint a nevelési szabadságot, hallatni kell szavukat az annak ellentmondó pártokkal és jelöltekkel szemben, kulturális forradalmat kell indítani szeptember 25-én” – jelentette ki.

Az abortusz mindennapos témává vált a választás közeledtével. A baloldali szimpátiáiról ismert olasz színésznő, Sabrina Ferilli közösségi oldalán kínzásnak nevezte a Magyarországon bevezetett rendelkezést, mely a magzati szívhang meghallgatásának lehetőségét írja elő. Hozzátette, hogy ugyanaz a “megaláztatás” várja a nőket az olasz jobboldal választási győzelme esetén, ha egy nő – vagyis Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke – lesz a következő kormányfő.

Korábban az egyik legnépszerűbb olasz influenszer, Chiara Ferragni is az Olasz Testvérek politikája ellen tiltakozott, hangoztatva, hogy a párt vezette tartományokban eltörölték az abortuszhoz való jogot. Giorgia Meloni úgy reagált, hogy pártja az abortusz helyett azt a jogot kívánja biztosítani a nőknek, hogy ne kelljen az abortuszt választaniuk.

Az FdI vezette Marche tartomány abortuszpolitikája a választási kampány augusztusi kezdetén kapott figyelmet, amikor egészségügyi szakszervezetek közölték, hogy a művi terhességmegszakítás mellett döntő nők fele a régión kívül, más olaszországi térség kórházaiban keres megoldást. Elisabetta Piccolotti, az Olasz Baloldal (SI) képviselőjelöltje vizsgálatot sürgetett az ügyben az egészségügyi tárcánál, miután információi szerint Marche tartományban bevezették a magzati szívhang meghallgatását a terhességmegszakítást választó nők számára.

Eleonora Evi, a Zöldek európai parlamenti képviselője a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatón az Olaszország középső részében található Marche tartományt Magyarországhoz hasonlította a Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette magzatvédelmi intézkedéseket követően. Az egészségügyi minisztérium és Marche tartomány péntek este tagadta a rájuk vonatkozó értesüléseket. A katolikus L’Avvenire azt kérdezte, miként okozhat “ekkora félelmet egy nyolchetes emberi szív meghallgatása”.

Az egészségügyi érdekképviseletek adatai szerint az olaszországi nőgyógyász-szülész orvosok több mint 64 százaléka lelkiismereti okokból megtagadja a terhességmegszakítást, Marchéban az arány eléri a hetven százalékot. Emma Bonino, az Európa+ nevű párt vezetője, korábbi európai uniós biztos a külföldi sajtónak adott tájékoztatón úgy vélte, bárki is nyerje a szeptember 25-i parlamenti választásokat, az abortusztörvényt nem fogja eltörölni. “A törvény marad, de ha a jobboldal győz, alakulhat úgy, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne alkalmazzák, az orvosok többsége úgyis nemet mond” – hangoztatta Bonino.

Az élet- és családvédő mozgalmakhoz közel álló Simone Pillon szenátor, a Liga politikusa a Radio Popolare csatornán üdvözölte a magyar rendelkezést, hangoztatva, hogy az “végre az embert helyezi a középpontba”. Olaszországban az abortuszt 1978-ban népszavazással tették törvényessé.

Ajánljuk még