logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Gázhiány lesz hol itt, hol ott, talán egész Németországban, ami elmúlik, majd visszatér” – figyelmeztet a gázhálózati felügyelet vezetője

Földgázellátási gondok lehetnek a télen Németországban – figyelmeztet a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet vezetője. Szerinte ugyanis sok függ az időjárástól, ezért a gázhiányról már csak akkor lehet tudomást szerezni, ha már feltartóztathatatlan. Úgy fogalmazott: az ellátási helyzet hullámszerű alakulására lehet számítani, vagyis gázhiány keletkezik hol itt, hol ott, esetleg egész Németországban, aztán elmúlik, majd visszatér – hangzott el az M1 Híradóban.

Németország-szerte várható gázhiány veszélyére figyelmeztet a közüzemi hálózati felügyelet vezetője – ezzel a címmel közölt interjút a Handelsblatt című német gazdasági napilap. Az újságnak Klaus Müller azt mondta: adódhatnak gondok a gázellátással, ha hideg lesz a tél.

A felügyelet elnöke szerint a probléma egy-egy területet érinthet, de akár országossá is nőhet. Szerinte a gáztárolók magas töltöttsége miatt lehet ugyan időt nyerni, de lehetetlen megjósolni, szükséges lesz-e korlátozni a gázfogyasztást.

Klaus Müller szerint

aggasztó, hogy míg a legnagyobb ipari fogyasztók ötödével csökkentették felhasználásukat, a lakosság nem takarékoskodik eléggé.

Mint mondta, ezen a téren valaminek történnie kell, a hatóság pedig felkészül a legrosszabb forgatókönyvre is.

Bár a háztartások elsőbbséget élveznek, de a hiány közepette nem lehet mindenkinek kedvező döntést hozni.

Márpedig a hiány nagyon is valós fenyegetés, miután a Németországba irányuló orosz gázszállítás továbbra is jelentősen elmarad a korábbiaktól. Augusztus végén karbantartási munkákra hivatkozva a Gazprom leállította az Északi Áramlat 1 vezetéket. Néhány nappal később Moszkva azt közölte: a szállítás addig nem tud újraindulni, amíg érvényben vannak a nyugati szankciók.

Csütörtökön viszont az orosz kormányfőhelyettes azt mondta: idén 55 milliárd köbméterrel csökkenhet a gázexport az Európai Unióba.

Ez a mennyiség pedig pontosan megegyezik az Északi Áramlat kapacitásával – vagyis ezen a vezetéken valószínűleg már nem is lesz több szállítás.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz bejelentést követően a német kormány azt közölte, hogy átveszi a Rosznyefty németországi leányvállalatainak irányítását. Mostantól az orosz tulajdonos nem szólhat bele három olajfinomítójának működésébe, a gazdasági tárca szerint erre az energiabiztonságot érintő fenyegetések miatt van szükség. A döntés vonatkozik a Berlin térségét üzemanyaggal ellátó schwedti létesítményre is.

Ennek a finomítónak a kabinet igyekszik új üzemeltetőt is találni, ami nem lesz könnyű feladat: a bizonytalan piaci helyzet miatt a kisebbségi tulajdonos Shell már korábban jelezte távozási szándékát.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még