logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Robbanásszerű energiár-növekedés Németországban – számos fogyasztó válhat fizetésképtelenné

| Szerző: hirado.hu
Az energiaárak robbanásszerűen növekednek, melynek következtében a német háztartások gyakran a duplájára vagy még magasabbra ugró általánydíjakkal szembesülnek – számolt be a Tagesschau híroldala. A hírcsatorna arra is felhívta a figyelmet, hogy a magas energiaárak miatt Németországban számos fogyasztó válhat fizetésképtelenné.

 

„Most azt a pénzt kellene kifizetnem, amivel nem is rendelkezem. Nem hiszem, hogy a télen ki tudom fizetni a gázszámlámat” – mondta Tomas Langenhof a kölni gázszolgáltató cég, a RheinEnergie ügyfélirodája előtt állva. Az 56 éves férfi kezében a gázszolgáltatójától kapott számlát tartotta, melynek összege sokként érte.

 „Per pillanat 250 eurót kell fizetnem, ám a következő hónaptól kezdve már több, mint 500 euró (kb. 203 ezer forint) lesz a számlám. Honnan vegyek ennyi pénzt? Ha kifizetem nem lesz pénzem élelmiszerre”

– folytatta Tomas Langenhof. A német férfi attól tart, ha a télen nem tudja rendezni a számláját, akkor a szolgáltató elzárja nála a gázt.

A hírcsatorna azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy Tomas Langenhof esete nem egyedülálló Németországban, ugyanis számos fogyasztó válhat fizetésképtelenné a magas energiaárak miatt.

Kapcsolódó tartalom

Energiakrízis és fizetésképtelenség

WDR TV- és Rádiótársaság tizenkét nagyváros kommunális energiaszolgáltatóját kérdezte meg arról, hogy ezen szolgáltatócégek berendezkedtek-e arra a helyzetre, ha az energiakrízis miatt ügyfelük nem tudja rendezni a számláit.

A megkérdezett vállalatok közül mindegyik úgy vélte, hogy nagy a valószínűsége a nagyszámú fizetésképtelenség bekövetkezésének. Dortmund városában a szolgáltatók például azzal számolnak, hogy az elkövetkező időszakban az ötszörösére emelkedik a kifizetetlen számlák aránya.

„A következő évben is komoly áremelkedések várhatók, amelyek akár 30–60 százalékosak is lehetnek” – figyelmeztette a fogyasztókat Ingert Liebing, a Kommunális Vállalkozások Szövetségének (VKU) igazgatója.

„A következő évek gázvásárlásai is drágább energiaárakhoz vezetnek majd”

– jelezte az ügyvezető.

Kapcsolódó tartalom

Több millió háztartás nem rendelkezik anyagi tartalékkal

A német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására, melynek keretében Tomas Langenhof is egy egyszeri, háromszázeurós összegű energiaköltség-támogatást kapott.

„Ezzel az összeggel egy hónapot tudtam csak áthidalni, de nem az egész telet. Nem csak az áram és a gáz lett drágább, hanem minden dolog a hétköznapokban. Ezért vagyok nehéz helyzetben, pénzügyi tartalékaim pedig nincsenek” – hangsúlyozta a férfi.

A Német Gazdasági Kutatóintézet (DIW) szerint Németországban minden harmadik háztartás nem rendelkezik számottevő megtakarítással. Ez azt jelenti, hogy ezen háztartások egy kialakuló krízishelyzetben tartalékok nélkül nem képesek a növekvő energiaárak finanszírozására.

70 százalékkal ugrott meg az ügyfelek száma az energiagazdálkodási és tartozáskezelési tanácsadói irodákban

Az hírcsatorna arra is rámutatott, hogy az energiaválság miatt megnövekedett a forgalom az energiagazdálkodási és tartozáskezelési tanácsadói irodáiban.

A gázárak emelkedése és az általánydíj növekedése óta 70 százalékos ügyfélszám-növekedést regisztráltak az ügyfélszolgálatok a fogyasztói tanácsadói központok közlése alapján.

Azon felhasználók esetében, akiknek 100 eurónál nagyobb tartozásuk van, a szolgáltató elzárhatja a gázt, azonban első körben az energiavállalat négy héttel a fizetési határidő lejárta előtt figyelmeztető levelet küld, majd nyolc nappal a határidő lejárta ismét küld egy fizetési felszólítást – emlékeztetett az ARD.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még