logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fodor Gábor: Hiba volt az Egyesült Államok részéről, hogy engedte Oroszországot Kínához közeledni

| Szerző: hirado.hu
A kínai és az orosz elnökök üzbegisztáni találkozója, valamint az USA várható reakciója a két keleti hatalom közeledésére is témája volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsornak, melynek vendégei ezúttal Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak. Az üzbegisztáni találkozó kapcsán a műsor vendégei megjegyezték, hogy a világ népességének közel felét jelentő országok, illetve Oroszországgal és Kínával a legnagyobb területű országok vezetői reprezentálták magukat.
A műsorvezető felidézte: nemrég a Reuters kiszivárgott információkra hivatkozva azt állította, hogy az Oroszországgal szemben érvényre juttatott gazdasági szankciók után az USA már a Kína elleni szankciók bevezetésén dolgozik.

Kapcsolódó tartalom

Erre válaszolva Bayer Zsolt publicista úgy fogalmazott:

„Azt hiszem, hogy ebben a stúdióban nincs olyan, beleértve a széket, a poharat, amit ne Kínában gyártottak volna. Hogyan kellene elképzelni egy olyan világot, amiből szankciókkal ki van zárva Kína?”

Majd a publicista azzal folytatta, hogy egy Kína ellen bevezetett amerikai szankciós csomag valószínűsége azért is csekély, mert az amerikai államkötvények többségét Kína tulajdonlja. Egy Kínával szemben bevezetett amerikai szankciós csomag olyan reakciót váltana ki, hogy az ázsiai óriás kiveszi a pénzét, akkor pedig „Amerika fog lefeküdni”.

Bayer arra is emlékeztetett, hogy az ázsiai nagyhatalom a világ vezető technológiai gyártója, és a legújabb hírek szerint közel állnak a fúziós reaktor kifejlesztéséhez. Mint mondta, amennyiben Kína eléri ezt a szintet, garantált lesz az energiafüggetlensége.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója úgy fogalmazott: több olyan felnövekvő hatalom is van (India, Pakisztán, Brazília), amelyek szorosan együttműködnek Kínával, és kizárt, hogy elfogadnának Peking ellen irányuló nyugati szankciókat. A műsorvezető emlékeztetett, hogy az amerikai–kínai ellentét egyik forrása a tajvani helyzet.

Erre válaszolva Fodor Gábor elmondta, hogy Tajvan hiába demokratikus ország, mindössze csupán a világ 37 országa ismerte el független államként.

A világ vezető hatalmai diplomáciailag nem ismerték el önálló országnak Tajvant [….] Nem valószínű, hogy harcosan kiállnának mellette – mutatott rá.

Kapcsolódó tartalom

A beszélgetés során felmerült Ursula von der Leyen évértékelő beszéde, ahol az unió felé megfogalmazott kritikával az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Európának korábban fel kellett volna számolnia az orosz energiafüggőségét. Kiemelték, miközben az unió azért küzd, hogy alternatívát találjanak a megdrágult orosz gázra és olajra, addig hatalmas mennyiségű kínai napelemet és akkumulátort vásárolnak.

Mint rámutattak, Európa egy újabb, kiszolgáltatott helyzet felé tart.

Ajánljuk még