logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Washington több száz millió dolláros segéllyel támogatja Szíriát és Egyiptomot

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy 756 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Szíriának. A kormány azt is jelezte, hogy Egyiptom újból számíthat a több száz millió dolláros éves amerikai katonai segély jelentős részére, miután Washington értékelése szerint az észak-afrikai országban javult az emberi jogok helyzete.

Az Egyesült Államok idén már bejelentett egy 808 millió dolláros csomagot Szíria számára. Az újabb segéllyel Washington elkötelezett támogatásáról akarja biztosítani a szíriai népet – hangsúlyozta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A csomagról az Egyesült Államok ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Linda Thomas-Greenfield tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot annak csütörtöki, Szíriával foglalkozó ülésén.

Blinken közleményében egyúttal méltatta azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy a török határon át humanitárius segítség érkezzen Szíriába. A Biztonsági Tanács július közepén elfogadott egy határozatot, amely hat hónappal meghosszabbította a megállapodás határidejét. A nyugati országok eredetileg egy évvel akarták megtoldani a 2014 óta működő mechanizmus engedélyét, de Oroszország csak fél évbe egyezett bele. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy az a 2,4 millió ember, aki Idlíb és Aleppó tartomány felkelők ellenőrizte részén él, Damaszkusz engedélye nélkül segítséghez juthasson.

Blinken megjegyezte: a szállítmányok létfontosságú árucikkeket, például élelmiszert és gyógyszert tartalmaznak.

A szíriai háború 2011-es kezdete óta Washington 15,7 milliárd dollár értékű humanitárius segítséget nyújtott a közel-keleti országnak, és ezzel annak legfontosabb globális támogatója.

A washingtoni kormány szerdán azt is bejelentette, hogy újra folyósítja Egyiptomnak a hagyományos 300 millió dolláros éves katonai segély jelentős részét, 170 millió dollárt, miután értékelése szerint javult az emberi jogok helyzete az észak-afrikai országban. Egyiptom mintegy ötszáz politikai foglyot engedett szabadon az elmúlt időszakban. Becslések szerint 60 ezer másként gondolkodó ül börtönben az országban.

Több jogvédő csoport és amerikai képviselő azt kérte a kormánytól, hogy továbbra is vonja meg a segélyt Egyiptomtól, mert meglátásuk szerint Kairó rosszul bánik a demokráciapárti aktivistákkal, jogvédőkkel, újságírókkal, írókkal és ellenzéki politikusokkal.

Az Egyesült Államok több milliárd dollár katonai segélyt folyósított Egyiptomnak azóta, hogy az észak-afrikai ország 1978-ban békeszerződést kötött Izraellel.

Ajánljuk még