logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hősi halottá nyilvánították Baumann Pétert, az Újbudán meggyilkolt rendőrt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pert vesztett a Google, gigabírságot kapott

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió törvényszéke szerdán helybenhagyta az Európai Bizottság trösztellenes szabályozását, amelyet a Google anyavállalata, az Alphabet elleni hozott. A bizottság 4,34 milliárd eurós bírságot szabott ki a techóriásra, melyet végül a bíróság 4,125 milliárd euróra mérsékelt. A 2015 óta folyamatban lévő ügyben az Európai Bizottság azt kifogásolta, hogy a Google törvénytelen korlátozásokat vezetett be az androidos mobileszközök gyártóval és a mobilhálózat-üzemeltetőkkel szemben, hogy megszilárdítsa saját keresőmotorja domináns pozícióját – írta meg a CNBC szerdán.

 

A bíróság szerint az Európai Bizottság döntése helytálló, a Google azonban csalódottságának adott hangot. A CNBC-nek adott válaszában a tech vállalat úgy fogalmazott: „Csalódottak vagyunk, hogy a bíróság nem semmisítette meg teljes egészében a határozatot. Az Android mindenki számára több választási lehetőséget teremtett, nem kevesebbet, és több ezer sikeres vállalkozást támogat Európában és szerte a világon.”

Ugyanakkor az Európai Bizottság éppen azért szabta ki a vállalatra 2018-ban az első bírságot, mivel a visszaélt az androidos készülékek túlsúlyával az európai piacokon. Mint rámutattak, Európában az emberek 80 százaléka androidos mobileszközöket használ, a Google pedig arra kényszerítette ezen eszközök gyártóit, hogy előzetesen telepítsék a mobileszközökre a Google keresőmotorját és a Play alkalmazásboltot, amellyel a vállalat tisztességtelen előnyre tett szert.

Az amerikai techóriás azzal védekezett, hogy a Google nem áll versenyben a mobilgyártókkal.

A cég szerint az Android rendszert használó telefonok versenyeznek az iOS rendszert használó Apple-lel. Az androidos eszközök felhasználói pedig szabadon eltávolíthatják a Google-alkalmazásokat és telepíthetnek helyettük mást.

Kapcsolódó tartalom

Az európai törvényszék azonban szerdán jóváhagyta a bizottság által kiszabott bírság mértékét, amelyet a jogsértéssel arányosnak tekint.

Arra is rávilágítottak, hogy a Google üzleti modellje elsősorban az online keresőszolgáltatások felhasználói számának növelésén alapul, hogy azon keresztül eladja a hirdetési szolgáltatásait. A Google ugyanakkor azzal védekezett, hogy éppen az üzleti modellje teszi lehetővé, hogy szolgáltatásainak többségét ingyenesen kínálja. A cég továbbra is fellebbezhet a döntés ellen az EU legfelsőbb bíróságán.

A Google-t további két esetben büntette meg az EU: egyszer 2,42 milliárd euróra, amiért előnyben részesítette saját összehasonlító vásárlási szolgáltatását a keresési oldalain megjelenő általános találatoknál; egyszer pedig 1,49 milliárd euróra, amiért megakadályozta a webhelytulajdonosokat abban, hogy a Google riválisainak keresési eredményeit is megjelenítsék.

Júniusban állítólag megállapodás született arról, hogy a techóriással rivalizáló hirdetésközvetítők is elhelyezhessenek hirdetéseket a YouTube-on. Ez a lépés segítheti a vállalatot az újabb bírság elkerülésében annak vizsgálata során, hogy korlátozza-e a versenytársak és a hirdetők hozzáférését a felhasználói adatokhoz.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még