logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elkezdődött a spórolás Franciaországban, még az Eiffel-torony is idő előtt sötétbe borul

Elkezdődött a spórolás Franciaországban. Nem lesz világítás a kirakatokban, korlátozzák a díszkivilágítást, és még az Eiffel-torony fényeit is hamarabb lekapcsolják. A francia miniszterelnök azt mondta: ha a takarékosság nem hozza meg a várt eredményt, akkor áram- és gázkorlátozások lehetnek – számolt be az M1 Híradója.

Csodás az Eiffel-torony, amikor teljes pompájában ki van világítva, de késő este már nem látható, miután életbe lép az energiatakarékossági intézkedés. Különös őszre és télre készül a Fények Városa.

Szeptember 23-tól, vagyis a csillagászati ősz napjától több mint egy órával korábban, éjfél előtt lekapcsolják az Eiffel-torony díszkivilágítását. De több más ikonikus épületet sem világítanak majd meg:

így a párizsi diadalívet, a Louvre múzeumot és a városházát sem. Párizs polgármestere szerint ezzel próbálnak spórolni.

Nagyon sok épületre vonatkozik az intézkedés, nemcsak a párizsi városháza díszkivilágítására, hanem minden kerület városházára és a középületekre is. Mindent lekapcsolunk, így valamivel alacsonyabb lesz a villanyszámla” – jelentette be Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, aki hozzátette: az utcai közvilágítást biztosági okokból nem korlátozzák.

A kirakatokban is lekapcsolják a fényt. Csak néhány üzlet marad kivilágítva, szinte csak jelzésértékűen.

De nemcsak Párizs, hanem minden francia város lemond a díszkivilágításról. Lille-ben is elsötétednek a középületek.

Takarékossági csomagot kellett életbe léptetnünk, és őszintén szólva ez még a legfájdalommentesebb intézkedés, igaz a város nem lesz olyan, mint volt, tíz épület díszkivilágítása szűnik majd meg” – mondta Audrey Linkenheld, Lille polgármester-helyettese.

Kapcsolódó tartalom

A világítás mellett a fűtésen is spórolnak a városok. Az óvodák és idősotthonok kivételével egyetlen közintézményben sem lehet melegebb 18 foknál. A közigazgatási ágazatban egy hónappal később kezdenek el fűteni. Az uszodákban pedig hidegebb lesz a víz: 25 foknál tilos lesz magasabb hőfokra melegíteni.

A francia miniszterelnök augusztus végén beszélt arról, hogy a közszférában és a magánszektorban is tíz–tíz százalékkal csökkenteni kell az energiafogyasztást, mert ha nem, akkor korlátozások lépnek életbe.

Ha korlátozások lesznek, akkor első körben a vállalatok számíthatnak áram- vagy gázkimaradásra. Erre fel kell készülni

– fogalmazott Élisabeth Borne, hozzátéve: jobb lenne, ha mindenki maga választaná meg, hogyan tud úgy működni, hogy közben energiát takarít meg.

Franciaországban tavaly befagyasztották a gáz és az áram árát, de 2023 elejétől megszüntetik az ársapkát. A kormány ezért arra számít, hogy sokan nem tudják majd kifizetni a számlákat. Közben az infláció is megugrott, legutóbb a kilencvenes években volt ilyen magas.

Mindez már a vásárlói szokásokon is látszik. A legnagyobb francia üzletlánc kimutatása szerint az emberek lemondanak mindenről, ami drága. Kevesebb húst vesznek, a drágább halak és a biotermékek sem fogynak úgy, mint korábban. A felmérések szerint a franciák nehéz télre készülnek, és az élet minden területén érezhetően takarékoskodni kezdtek.

Ajánljuk még