logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Elfogadhatatlan Magyarország lejáratása” - EP-képviselők álltak ki hazánk mellett

Sajtótájékoztatón állt ki Magyarország mellett több EP-képviselő, miután ismét egy hazánkat elítélő jelentésről tárgyalt az Európai Parlament. A beterjesztő baloldali képviselő szerint az elmúlt években tovább romlott itthon a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. A francia, spanyol és osztrák politikusok szerint viszont a jelentés hazugság és elfogadhatatlan Magyarország lejáratása. A Fidesz szerint pedig az Európai Parlament nem megállapodni akar Magyarországgal, hanem zsarolni.

Szinte teljesen kiürült az Európai Parlement ülésterme Strasbourgban a Magyarországról szóló újabb jogállamisági jelentés vitájára. A 2013-as Tavares, majd a 2017-es Sargentini-jelentés után, most a Delbos-Corfield jelentés került terítékre, amely a Magyarországnak járó uniós források visszatartását javasolja az Európai Bizottságnak. A vádak szinte szóról szóra megismétlődtek.

Magyarországon sérülnek az alapértékek, ahol sérül a tudományos élet szabadsága, és korlátozzák az LMBTQ-közösség jogait – mondta a jelentést összeállító Gwendolin Delbos-Corfiled. A baloldali, zöldpárti politikus kiemelte: eljött az ideje, hogy nevén nevezzék, mi a probléma.

 „Évek után, most meg kell határoznunk, hogy mit történik Magyarországon. Eddig ezt elkerültük. Illiberális demokráciának neveztük, nehézségben lévő demokráciaként említjük, demokráciára hasonlító rendszerként emlegetjük, és nem véletlenül, mert úgy éreztük, hogy csapdába fogunk esni, akkor amikor bevalljuk, hogy Magyarország nem demokrácia”– fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa azt mondta: az EP által kifejezett aggályok nagyobb részével egyetért, és továbbra is készen állnak arra, hogy fenntartsák a párbeszédet Magyarországgal, és megoldást találjanak az aggályokra. Hangsúlyozta: az uniós jogot be kell tartatni, ha ez nem lehetséges, jogsértési eljárásokat kell indítani.

Magyarországnak igaztalan támadásokkal kell szembesülnie – erről már Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő beszélt a vita után.

 „A nemzetállamokat tisztelni kell, de az Európai Unió most nem erre törekszik, mindez tetten érhető a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban, ami botrány. A Fidesz a nép akaratának köszönhetően immár negyedszer nyert választást. Az Európia Uniónak hallgatnia kellene a magyar választókra, azonban az EU-t zavarja a magyar nép hangja, azt meg akarja változtatni” – hangsúlyozta a francia politikus.

Rajta kívül többen is kiálltak Magyarország mellett, köztük az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője:

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy az uniós intézmények azért igyekeznek lejáratni Magyarországot, mert megpróbálta megvédeni a határait. Azonnal véget kell vetni az uniós szankciós politikának” –  mondta Harald Vilimsky. És támogatja Magyarországot az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád spanyol képviselője is.

„A baloldal megint azért állt össze és rendezett vitát, hogy Magyarországot támadhassa. Én is tagja voltam a Budapestre látogató delegációnak és arra jutottam, hogy a jelentés csak hazugságokat tartalmaz”

–  fogalmazott Jorge Buxadé Villalba.

Magyarországgal mindig lehetett és lehet is tárgyalni – hangsúlyozta Hidvégi Balázs. A Fideszes EP-képviselő hozzátette: mi készen állunk a kompromisszumra, ha az értelmes kompromisszum, és hogy ha a cél a megállapodás. Hangsúlyozta:

 „Látni lehet, hogy itt nem cél a megállapodás. Itt zsarolni akarnak és büntetni”.

Hidvégi Balázs azt mondta, elutasítják a magyargyűlöletet, továbbra is kiállnak Magyarországért, és a magyar érdekekért. A jelentésről csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

Ajánljuk még