logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Döntött a svájci parlament: bevásárolnak F-35-ös vadászgépekből

A svájci parlament csütörtökön véglegesen jóváhagyta 36 darab Lockheed Martin által gyártott F-35A Lightning II típusú vadászgép megvásárlását. Az 5,5 milliárd dolláros – több mint 2200 milliárd forintos – üzlet végül népszavazás nélkül történt végül – írja a Reuters.

Svájc tavaly az F-35-öst választotta a következő generációs vadászrepülőgépének, azonban az ellenzéket ez feldühítette mivel szerintük a vadászok szükségtelenül drágák.

A helyzet odáig fajult, hogy az ellenzékiek azt mondták, hogy népszavazást fognak tartani az általuk csak „Ferrari” opciónak nevezett repülők beszerzése ellen.

A kormány azonban úgy döntött, hogy a népszavazás előtt aláírja a szerződést, azzal érvelve, hogy nem valószínű, hogy a vásárlásra a mostani feltételek mellett kerülhet sor az ajánlat jövő évi lejárta után.

Több ország is tervezi a sokak által legjobb vadászgépként számon tartott repülők beszerzését

Finnország idén 64 darab F-35 vásárlása mellett döntött, Németország legfeljebb 35 darabot, Kanada pedig 88 darabot vásárolna belőlük. A cseh légierő 24 darab F–35 Lightning II. típusú géppel erősítene. Görögország pedig még júliusban küldött hivatalos kérelmet az Egyesült Államoknak 20 darab F-35-ös vadászrepülőgép megvásárlására, de Románia is F-35-ös gépek beszerzését tervezi.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép F–35-ös lopakodó vadászbombázókról egy meg nem nevezett légi támaszponton Dél-Koreában 2022. március 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Yonhap)

Ajánljuk még