logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar katonákat egyre inkább elismerik, munkájukra pedig egyre nagyobb szükség van

A magyar katonákat egyre inkább elismerik itthon, munkájukra pedig az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján is nagy szükség van – erről beszélt Kun Szabó István vezérőrnagy a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a köztársasági elnök koszovói útjáról beszámolva. A vezérőrnagy elmondta: ahhoz, hogy Koszovóban a biztonság a mindennapi élet része legyen, szükség van a KFOR-erőkre. Novák Katalin köztársasági elnök pedig azért utazott a térségbe, hogy biztosítsa a katonákat arról, hogy Magyarország hálás a munkájukért – számoltak be róla az M1 Híradójában.

A KFOR-misszióban szolgáló magyar katonák sorakoztak fel Koszovóban a köztársasági elnök előtt. Novák Katalin a honvédség főparancsnokaként üdvözölte őket. Megköszönte a szolgálatukat, majd arról beszélt, hogy a magyarok büszkék rájuk.

Jó hogyha tudják, hogy a magyar emberek ott vannak önök mögött teljes egészében, teljes létszámában. Hiszen akkor is itt lehetnének és akkor is szolgálhatnának, hogyha ez nem így lenne, hogyha győzködni kellene a magyarokat arról, hogy milyen nagy szükség van itt önökre, de éppen ellenkezőleg – fogalmazott a magyar köztársasági elnök.

Novák Katalin – kétnapos látogatásra – kedden érkezett meg Koszovóba. Először Vjosa Osmani köztársasági elnökkel találkozott, majd két koszovói katonai tábort is meglátogatott. Találkozott a Koszovóban szolgáló katonákkal is és belekóstolt a tábori életbe is.

A Novo Selo-i állománygyűlésén arról beszélt, mivel a Nyugat-Balkánon törékeny a béke és a biztonság, ezért különösen fontos feladatot teljesít a magyar misszió.

A béke teremtéséhez és megőrzéséhez legalább akkora erő kell, mint egy háború megvívásához. Ezt az erőt tudják önök bizonyítani itt nap mint nap. És mi, magyarok egyre jobban értjük azt, hogy a béke előmozdításához és a béke megőrzéséhez milyen nagy erőre van szükség” – mondta Novák Katalin.

Koszovóban jelenleg mintegyötszáz magyar katona szolgál. A KFOR békefenntartó haderőnek most először magyar parancsnoka van, ilyenre korábban még nem volt példa.

A katonákat a köztársasági elnök mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is meglátogatta. Azt mondta: a koszovói szolgálat jó lehetőség a magyar katonáknak.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a magyar katonai kiválóság folyamatosan jelen legyen a KFOR ezen missziójában, ezen fogunk tevékenykedni, a magyar csapatok is elkötelezetten részei lesznek a KFOR békefenntartó erőknek, ez kifejezetten jó lehetőség is a magyar katonának, hogy a képességeit éberen tartsa” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Koszovóban ahhoz, hogy a biztonság a mindennapi élet része legyen, szükség van a KFOR-erőkre – erről már az út után a Kossuth Rádióban beszélt Kun Szabó István vezérőrnagy. A köztársasági elnök főhadsegédje emlékeztett: a katonáknak legutóbb néhány hete kellett helyt állniuk, amikor Szerbia és Koszovó között ismét feszültté vált a helyzet.

Nem is olyan messzire kell visszaemlékezni: július–augusztusra, ebben a térségben egy elég komoly konfliktus kezdett kialakulni. Rendszám.. személyigazolvány.. bizonyára ismertek ezek a dolgok. Ennek a KFOR-nak, ennek a kontingesnek, pont ez a feladta. A biztonság, a belbiztonság, az ottani környzetnek a biztosítása. Úgyhogy rendkívül nehéz és kemény feladat volt, és ebben Kajári Ferenc vezérőrnagynak személyesen is nagyon nagy szerepe volt – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy.

Hozzátette: a feszült időszakban a magyar parancsnok mindkét féllel tudott egyeztetni, közvetítő szerepet vállalt. A vezérőrnagy elmondta, hogy hamarosan ugyan parancsnokváltás lesz, de a parancsnokhelyettesi pozíciót továbbra is magyar tábornok fogja betölteni a KFOR-misszióban.

Ajánljuk még