logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tömeges kivégzést követtek el a tálibok egy közösségi médiában terjedő felvétel szerint

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tömeges kivégzés követtek el a tálibok egy közösségi médiában terjedő felvétel szerint, az afgán kormány szerdai közlése szerint a tálib vezetés vizsgálja a videót.

Bilal Karimi azt mondta, „vizsgálják, hogy valós idejű vagy korábban készült felvételekről van-e szó, mert egyelőre nem világos számukra sem a rögzítés dátuma, sem a felvételeken látható emberek kiléte”.

A közösségi médiában széles körben megosztott felvételen sarkukon ülő férfiak láthatók hátrakulcsolt kézzel egy dombon, mielőtt sorozatlövéssel végzik ki őket a tálib fegyveresek, Allahu akbar (Isten a legnagyobb) felkiáltással.

Az Ahmad Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (FNR) szóvivője, Szibghatullah Ahmadi Twitter-üzenetében azt írta: „a videón az FNR nyolc harcosának kivégzése látható, amellyel háborús bűnöket követett el a tálib vezetés”.

A tálibok egy nappal korábban azt közölték, hogy a Nemzeti Ellenállási Front legalább 40 katonájával végeztek a Kabultól 80 kilométerre északra fekvő Pandzsír-völgyben.

A Nemzeti Ellenállási Front tájékoztatása szerint a videófelvételen látható kivégzéseket szintén a Pandzsír-völgyben lezajlott harcok során hajtották végre. Az AFP hírügynökség szoftveres vizsgálata alapján a felvétel első verzióit 24 órán belül töltötték fel.

Az ENSZ Afganisztáni Segítő Missziója (Manua) a hírre reagáló Twitter-üzenetében közölte, hogy az országban harcoló feleknek tiszteletben kell tartaniuk a fogvatartottak jogait, és minden a bűncselekmény elkövetőit bíróság elé kell állítani.

Afganisztánban a Nemzeti Ellenállási Front az utolsó csoport, amely fegyveres ellenállást tanúsít a tálibokkal szemben. A szervezet a Pandzsír-völgyből való 2021-es kényszerű távozását követően ez év májusában új offenzívát indított az ország északi részén, amely jelenleg is tart. A Pandzsír-völgy neve az 1980-as években vált nemzetközileg ismertté a Nemzeti Ellenállási Front akkori parancsoka, Ahmed Shah Maszúd miatt, akivel az al-Kaida emberei végeztek 2001-ben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még