logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németország a súlyosbodó energiaválság miatt államosítaná az ország legnagyobb gázkereskedő cégét

| Szerző: hirado.hu
Nehéz helyzetben van az Uniper, a német gázipari óriáscég, az első fél évben ugyanis 12 milliárd eurós veszteséget termelt. A német kormány korábban már mentőcsomaggal sietett a segítségére, az egyre súlyosbodó energiaválság miatt azonban ez nem lesz elég: azt fontolgatják, hogy államosítják a céget – írja a Bloomberg.

 

A német kormány 50 százalék fölé emelheti részesedését az Uniper gázipari cégben, és nyitott arra a történelmi lépésre, hogy az ország legnagyobb gázimportőrének teljes államosításával megakadályozza az energiarendszer összeomlását.

A düsseldorfi székhelyű Unipernek több állami segítségre van szüksége, miután korábban már igénybe vett egy támogatási csomagot, egy ügyet ismerő szerint 20 milliárd eurós értékben.

A földgáz árának ugrásszerű emelkedése és az orosz szállítási korlátozások napi milliós veszteségeket okoztak, ami arra késztette a kormányt, hogy júliusban egy 30 százalékos részesedést tartalmazó mentőcsomaggal lépjen közbe.

Olaf Scholz kancellár kormánya kész további tőkeinjekciót végrehajtani, és részesedését az 50 százalékos  küszöbérték fölé emelni

– mondta az egyik, neve elhallgatását kérő Bloombergnek nyilatkozó személy.

A teljes államosításról is tárgyalnak, de az Uniper finn anyavállalata, a Fortum Oyj beleszólna ebbe a döntésbe – tette hozzá az illető.

A finn kormánnyal – a Fortum többségi tulajdonosával – jelenleg is folynak a tárgyalások, és Németország már korábban kijelentette, hogy nem hajlandó kivásárolni a finn részesedést.

Az Uniper szerdán megerősítette, a tárgyalt lehetőségek között szerepel, hogy a német kormány jelentős többségi részesedést szerezzen. Beate Baron, a német gazdasági minisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Kapcsolódó tartalom

A Fortum szerdai közleményében azt írta, nem hoztak semmilyen döntést a júliusi stabilizációs csomagban foglaltakon túl, de hozzátette, hogy alternatív megoldásokat vizsgálnak.

„A romló működési környezetet és az Uniper pénzügyi helyzetét figyelembe kell venni, miközben a Fortum, a német kormány és az Uniper folytatja a tárgyalásokat egy hosszú távú megoldásról” – közölte a Fortum, hozzátéve, hogy szükség esetén tájékoztatja a piaci szereplőket.

Németország eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az Uniper túlélését a következő hónapokban, hiszen a hőmérséklet a tél felé haladva csökken, így az energiaszűkösség súlyosbodhat.

Az orosz szállítási korlátozások arra kényszerítették a vállalatot, hogy a drága spot piacon vásároljon gázt a szerződések teljesítéséhez, ami viszont a fizetésképtelenség szélére sodorta őket.

A határidős gázárfolyamok körülbelül háromszor magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, mivel Oroszország megtorolja az ukrajnai háború miatti szankciókat. Az energiaárak emelkedése megrázta az energiavállalatokat, és a kereskedések fedezetéhez szükséges biztosítékok fenntarthatatlan szintre emelkedtek.

A VNG AG, a német EnBW AG leányvállalata és egy másik jelentős gázimportőr a múlt héten nyújtott be kormányzati támogatás iránti kérelmet.

Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója a múlt héten a Bloombergnek adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy

a hiányzó orosz gázáramlás pótlásának veszteségei ebben a hónapban elérhetik a 7 milliárd eurós határt, ami a kormányt újabb beavatkozásra kényszerítené.

A kormánnyal kötött stabilizációs csomagban szerepel egy 7 milliárd eurós háttérintézkedés, amely a negyedik negyedévig biztosítja a vállalatot, de ennek a határnak az elérése minden bizonnyal hamarabb bekövetkezik – mondta Maubach egy milánói konferencián.

A kormány által júliusban felajánlott segélycsomagot még alá kell írni, majd az Európai Uniónak jóvá kell hagynia. A megállapodás 7,7 milliárd eurós kötelezően átváltható értékpapírokat, valamint a KfW állami fejlesztési bank 9 milliárd eurós hitelkeretét tartalmazta, amelyet az Uniper 13 milliárd euróra kíván növelni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ajánljuk még