logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Maradnak a szankciók, és új kötelező migrációs paktumot akar Von der Leyen

Megtartotta évértékelő beszédét az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen kijelentette, hogy a szankciók érvényben maradnak, és az EU továbbra is határozottan fellép Oroszországgal szemben. Beszélt továbbá az Európát sújtó energiaválságról és egy új, kötelező migrációs paktum elfogadásáról is. Von der Leyen szerint az ukrán menekülthullám idején Európa példát mutatott szolidaritásból, de ez az eltökéltség hiányzik a migrációról szóló vitában. „Az ukrán menekültekkel kapcsolatos fellépésünk nem lehet kivételes” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

 

Arról tudunk most, hogy Ursula von der Leyen szerint a szankciók ártanak Oroszországnak, de nem ismerjük az unió egészének álláspontját. A bizottsági elnök szerint az orosz ipart megviselik a brüsszeli szankciók – tájékoztatott Baraczka Eszter, az M1 tudósítója Strasbourgból.

Von der Leyen javaslata szerint az áramfogyasztásra korlátot írnának elő és megadóztatnák a fosszilis energiával foglalkozó cégeket. A gázár csökkentése ugyan az asztalon van, de nincs szó arról, hogy az orosz gázra vonatkozna. Annyit tudunk, hogy más importból érkező földgázra esetleg kerül ársapka.


Von der Leyen szerint az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre esett. A Kreml hozta ilyen helyzetbe Oroszországot – húzta alá.

A szankciós politika folytatását és az Ukrajnával kapcsolatos szolidaritást is hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

A bizottsági elnök beszédében az energiaválságról azt mondta: az elszabadult árakért egyedül Oroszország a felelős, Európának pedig bármilyen áron is meg kell szabadulnia az orosz energiafüggőségtől. Ursula von der Leyen extraprofitadó bevezetését javasolta az energetikai vállalatokkal szemben.

„A nyereséget hasznos dolognak tartjuk. De a jelen helyzetben nem helyes, hogy valaki rendkívüli, kiugró profitra tegyen szert a háború következtében és a fogyasztók terhére. Ma ezt a profitot meg kell osztani, és a leginkább rászorulók felé kell terelni. Javaslatunk alapján a tagállamok több mint 140 milliárd euró forráshoz jutnak, amit közvetlenül felhasználhatnak a nehézségek enyhítésére” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen a migrációról is beszélt. Szerinte az ukrán menekülthullám idején Európa példát mutatott szolidaritásból, de „ez az eltökéltség hiányzik a migrációról szóló vitában.

Az ukrán menekültekkel kapcsolatos fellépésünk nem lehet kivételes”

– szögezte le.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió új migrációs paktumának megvalósításához már csak politikai akaratra van szükség – mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette:

a migráció tekintetében tisztességes és gyors eljárásokra, válságbiztos és gyorsan alkalmazható rendszerre, valamint a szolidaritást biztosító, állandó és jogilag kötelező erejű mechanizmusokra van szükség.

Kapcsolódó tartalom

Deutsch: A bizottság nem ezt ígérte!

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője úgy reagált, hogy „amikor a nyár elején a szankciókat elfogadták, az Európai Bizottság azt ígérte, hogy a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot. Azt ígérték, hogy húsba vágó lesz Oroszországnak, nem az európai embereknek. Azt ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét”.

Nos, a háború végét ma sem látjuk, az európai emberek energiaszámlái viszont az egekbe szöktek, Oroszország eközben soha nem látott nagyságú bevételekre tett szert az energiaárak emelkedése miatt.

A szankciók bevezetése óta az infláció vágtat, az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig gazdagabb.

Európában válság és energiahiány fenyeget.

„Tisztelt elnök asszony, a bizottság nem ezt ígérte, amikor a szankciókat bevezette” – mondta Deutsch Tamás az Európai Parlamentben.

Kiemelt kép: Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédét hallgatja az Ukrajna helyzetével foglalkozó európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/AP)

Ajánljuk még