logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kunyhót a konyhába: több százezer svéd háztartás maradhat áram nélkül

Svéd háztartások százezrei maradhatnak áram nélkül hosszabb-rövidebb időre a télen – figyelmeztetett az ország egyik energetikai vállalata. A cég szerint ez akkor kerülhető el, ha az emberek spórolnak: például nem főznek, és hűtő helyett a szabadban tárolják az élelmiszert. Ha pedig nincs áram és fűtés sem, akkor javasolják, hogy a lakók építsenek rögtönzött kunyhót az ebédlőasztal alatt, amelyet takarókkal fednek le.

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Svédországban télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat – írta meg az Index. A cikk szerint a svéd energetikai vállalat arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy télen hosszabb ideig maradhatnak áram nélkül, mivel az előrejelzések szerint a következő hónapokban súlyosbodni fog az energiahiány.

A skandináv országban a lakosság nagy része árammal fűt. A svédeknek ezért azt ajánlják, hogy ha télen nem lenne áram, akkor a család gyűljön össze egy szobába, hogy csak egy helyiséget kelljen melegen tartani.

De a javaslatok között szerepel az is, hogy állítsanak fel sátrat a szoba közepén, vagy pokrócokból készítsenek rögtönzött kunyhót az ebédlő asztal alatt.

Svédország az előző években általában olyan napokon importált villamos energiát, amikor a hazai termelés nem volt elegendő a fogyasztás fedezésére – erről már a V4NA hírügynökség ír. Hozzáteszik, hogy ez a közeljövőben már nem lesz lehetséges, mivel Európa kétségbeesetten le akar szakadni az orosz energiáról, az atomerőműveket pedig leállítanák, ami több nyugati országban is példátlan energiahiányt okozhat.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/TT/Stefan Jerrevang)

Ajánljuk még