logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Győri Enikő: Minden uniós polgár már most bőven érzi az elrontott szankciós hatását

| Szerző: hirado.hu
Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti EP képviselője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arra szólította fel Sanna Marin-t, finn miniszerelnököt, hogy legyen egy erős partner az európai polgárok legégetőbb problémájára koncentráló unió működtetésében. Az EP képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy minden uniós polgár már most bőven érzi az elrontott szankciós politika hatását a rezsiszámlától az élelmiszerárakig. Ezen az úton haladva visszatér a recesszió és nőni fog a munkanélküliség.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti EP képviselője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arra szólította fel Sanna Marin-t, finn miniszerelnököt, hogy legyen egy erős partner az európai polgárok legégetőbb problémájára koncentráló unió működtetésében.

Kapcsolódó tartalom

A skandinávok a pragmatizmusokról híresek, mégis pont ez az, amit az EP képviselő hiányol a jelenlegi uniós politikából. Mint kiderült, az Euróbarométer legfrissebb felmérése szerint az európaiak fele úgy gondolja, hogy rossz az uniós gazdaság helyzete. Az állampolgárokat első helyen a megélhetés növekvő költségei, valamint az energiaellátásban fellépő zavarok aggasztják – nyomatékosította Győri Enikő.

Elmondása szerint valódi megoldásokat kell kínálni. Elsősorban meg kellene állítani az uniós gazdaság mélyrepülését.

Azt, hogy Oroszország agressziója Ukrajna ellen magával sodorjon mindenkit.

Kiemelte: minden uniós polgár már most bőven érzi az elrontott szankciós politika hatását a rezsiszámlától az élelmiszerárakig. Ezen az úton haladva visszatér a recesszió és nőni fog a munkanélküliség.

Győri Enikő felhívta a figyelmet arra, hogy a számok szerint az oroszok elleni szankciók többet ártanak az EU-nak, mint az agresszornak. Így ezen a téren teljes irányváltásra van szükség.

Továbbá kifejtette, hogy az energiapolitikai reformjavaslatokat pedig az alapján lenne szükséges megítélni, mennyiben járulnak hozzá az ellátásbiztonsághoz. Elérhető-e általuk az energia fogyasztói árának csökkenését, illetve hogy figyelembe veszik-e a tagállamok sajátosságait, gáztól való eltérő függőségüket.

Hangsúlyozta:

A gázárplafonra vonatkozó javaslat egyértelműen aláásná ellátásbiztonságot.

Hiába lenne csak kilenc százalék uniós szinten az orosz gáz aránya, de ez egy régióra, Közép-Európára koncentrálódik. Az ársapka hatására leállna az orosz gázbehozatal, a tengeri kijárattal nem rendelkező Közép-Európa azt a többieknél hatványozottabban sínylené meg. Ráadásul a bújtatott szankció tulajdonképpen a gázembargó, amit az Európai Tanács szintjén kellene megvitatni, nem sima jogszabályként – magyarázta a képviselő.

A harmadik téma, amiben Győri Enikő arra kérte a finn miniszerelnök együttműködését, hogy az ideológiát száműzzék a szakmai kérdésekből. Számít továbbá arra, hogy kimondják, hogy szükség van az atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez. Hasonlóképp az európai vállalatoknak és családoknak praktikus és valódi segítségre van szükségük.

Szólt még arról is, hogy a jövő nemzedékeinek ész nélküli eladósítását mielőbb meg kell szüntetni, és egy felelősségteljes költségvetési politikát szükséges követni. Hozzátette: az adminisztrációs terhek növelése helyett tehermentesíteni kell a vállalatokat, különösen a KKV-kat.

Célszerűnek tartja még azt is, hogy vissza kell hozni az Unióba a tagállamok közötti jóhiszemű, egymást kölcsönösen tiszteletben tartó politika kultúráját.

Megkérte Sanna Marint, legyen partner abban, hogy a meglévő ideológiai különbségeket leválasszák a pénzek folyósításáról szóló tárgyalásokról. Ezáltal a magyarok végre hozzájárulhatnának az őket megillető forrásokhoz.

Végezetül Győri Enikő megköszönte a miniszterelnök asszonynak, hogy segít az Európa egységét erősítő alapvetések megvalósításában.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még