logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fegyveres összetűzés volt a kirgiz és tádzsik határőrök között

Fegyveres összetűzés volt kirgiz és tádzsik határőrök között szerdán a két közép-ázsiai ország közötti vitatott határterületen – közölték mindkét ország tisztségviselői szerdán.

A határvillongás egy regionális biztonsági szervezet csúcstalálkozóját megelőzően történt, miközben a háttérben zajlik az orosz-ukrán háború és az azeri-örmény fegyveres konfliktus. A kirgiz-tádzsik lövöldözés azután kezdődött, hogy a kirgiz határőrök azzal vádolták meg a tádzsik katonákat: a közös határ még nem kijelölt részén vettek fel hadállásokat.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán Oroszország katonai szövetségese: mindkét országban vannak orosz támaszpontok, de ettől függetlenül gyakoriak a két ország közötti határvillongások.

Tavaly egy incidens majdnem nyílt háborúba torkollott a két szovjet utódállam között.

A tádzsik fél közleménye szerint a kirgiz határőrök minden előzmény nélkül gépkarabély- és aknatüzet zúdítottak állásaikra. A tádzsik határőrség szerint egyik katonájuk meghalt az összetűzésben, két másik pedig megsebesült – adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Kirgizisztán egyelőre nem adott tájékoztatást az esetleges sérülésekről.

Oroszország mindkét felet felszólította, hogy tegyenek sürgős lépéseket a határmenti helyzet normalizálására – adta hírül orosz külügyminisztériumi forrásra hivatkozva a RIA Novosztyi.

A kirgiz és tádzsik politikai vezetés is részt vesz a Sanghaji Biztonsági Szervezet e heti üzbegisztáni csúcstalálkozóján, amelyen jelen lesz többek között Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Ajánljuk még