logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban, százakat menekítettek ki otthonukból

Eddig több mint 3600 hektárnyi növényzet és erdő égett le a délnyugat-franciaországi Saumosban a harmadik napja pusztító erdőtűzben, amely miatt szerdán újabb ötszáz embert kellett evakuálni – közölte a helyi prefektúra.

A tűz terjedése miatt ma délben újabb két evakuálásról döntöttek Saint-Hélene település hatóságai” – olvasható a közleményben.

Hétfő óta 1340 helyi lakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét Saumos és Saint-Hélene településen, amelyek az Atlanti-óceán partján fekvő Lacanau nyaralóhely és Bordeaux városa között találhatók.

A hétfőn keletkezett bozóttűzben eddig 3620 hektárnyi terület vált a tűz martalékává, idén nyáron ez már a harmadik szerencsétlenség.

A két korábbi erdőtűzben megközelítőleg harmincezer hektárnyi terület égett le. Bordeaux-ban havi hőségrekordot, 37,5 Celsius-fokot mértek hétfőn. 1987 óta nem volt ilyen meleg szeptemberben a francia meteorológiai szolgálat szerint.

Szerdán több mint ezer tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, közülük heten könnyebben megsérültek, de egyikük sem szorult kórházi ellátásra a prefektúra tájékoztatása szerint. Az oltásba a légi erő is bekapcsolódott kilenc repülőgéppel és két helikopterrel.

A tűz keletkezésének egyetlen lehetséges okát sem zárják ki, bár az elsődleges feltételezés szerint gyújtogatás történhetett – közölte a bordeaux-i ügyészség.

Ajánljuk még