logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az élelmiszeren spórolnak a görögök a magas rezsi miatt

| Szerző: hirado.hu
Egy friss felmérés szerint egyre több görög dönt úgy, hogy a növekvő adók és energiaszámlák miatt az élelmiszeren spórol. A válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, nehéz télre számít, minden ötödik ember pedig azt mondta, egyáltalán nem tudja majd fizetni a rezsiszámlákat.

 

Egyre több görög spórol az élelmiszereken, hogy kifizethesse az adóját és az energiaszámláit – derült ki a görög munkavállalók szövetsége és a görög munkaügyi intézet felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy az emelkedő árak arra kényszerítették-e őket, hogy kevesebbet költsenek alapvető élelmiszerekre, a válaszadók 20 százaléka válaszolt sokkal kevesebbet, 51 százaléka pedig kevesebbet, míg 25 százalékuk kevés változásról számolt be kiadási szokásaikban, és mindössze 4 százalékuk mondta azt, hogy a helyzet egyáltalán nem változott náluk.

Kapcsolódó tartalom

A többség megjegyezte, hogy a kiadási szokásaikban bekövetkezett változást az okozta, hogy többet kellett fizetniük az energiáért. 

A válaszadók közel fele – 47 százalék – az mondta, hogy nehéz télre számít az energiaárak további növekedése miatt. Minden ötödik ember pedig azt mondta, hogy az elkövetkező hónapokban egyáltalán nem tudja majd fizetni az rezsiszámlákat.

„A görög gazdaság és társadalom a megszorítások évei után az áremelkedés és az alapvető javak felértékelődésének újabb hullámaival néz szembe, a stagnáló jövedelmek pedig számos háztartás és társadalmi csoport vásárlóerejét fenyegetik” – állapítják meg a felmérés készítői.

Kapcsolódó tartalom

A görög kormány korábban bejelentette, hogy támogatni fogja a lakosságot a rezsiszámlák kifizetésében. A múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy szeptemberben közel kétmilliárd eurót fordít a növekvő áramszámlák támogatására, és a legszegényebb háztartások esetében az áremelkedés akár 100 százalékát is fedezi.

Elemzők szerint a támogatások nem biztos, hogy elegendők lesznek,

mivel az infláció a múlt hónapban közel három évtizede a legmagasabb szinten – 11,4 százalék – maradt, miközben a földgáz ára 261,3 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, az áram ára pedig 38,5 százalékkal nőtt a görög statisztikai hivatal adatai szerint.

Véleményük szerint a válságot csak kormányzati beavatkozással lehetne megoldani, például a minimálbér emelésével, az energia és az élelmiszerek jövedéki adójának csökkentésével, valamint az energetikai vállalatok többletnyereségének megadóztatásával.

Kiemelt kép: Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Kapcsolódó hírek

48 perc – Ujhelyi: Fenntartanám a szankciókat
Az orosz–ukrán háború és az arra adott szankciós politika is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője és Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője voltak.
Belföld
Szakértő: A szankciók és a bizonytalanság az árakat az egekbe repítette
Elegük van a magyaroknak Brüsszel szankciós politikájából – ez derül ki a Századvég elemzéséből. A felmérés szerint a magyarok 86 százaléka azonnali béketárgyalásokat szeretne. Az elemzés rámutat, hogy az orosz–ukrán háború, illetve Brüsszel szankciós politikája az energiahordozók árának emelkedéséhez, energiahiányhoz és háborús inflációhoz vezetett. Ugyanakkor a brüsszeli vezetők újabb büntetőintézkedések bevezetését fontolgatják és rendkívüli jogköröket szeretnének maguknak.
Belföld
Energiajogász: Brüsszel kényszerítői életszerűtlenek, az oroszok inkább elfáklyázzák a gázt
Szemlátomást az EU továbbra sem a saját ellátásában, hanem szankciókban gondolkozik. A gond, hogy mindez alapvető félrekezelése a páciensnek. Ma ugyanis az az EU legégetőbb problémája, hogy nem érkezik elég gáz, a tőzsdei gázár-plafon javaslat pedig csak tovább csökkentené ennek a mennyiségét – nyilatkozta a <a href="//hirado.hu">hirado.hu</a>-nak az energiajogász. Tóth Mátét az uniós energiaügyi miniszterek pénteki ülése kapcsán Európa energiaválságáról, az azt orvosolandó javaslatokról, a tagállamokra nehezedő brüsszeli nyomásról és a szankciós politika eddigi hatásáról kérdeztük.
Külföld

Ajánljuk még