logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint félmillió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól Szomáliában

Több mint félmillióra nőtt azon gyerekek száma, akik súlyos alultápláltságtól szenvednek Szomáliában. Ez a szám nagyobb, mint a 2011-es éhínség idején, amikor több tízezer gyerek vesztette életét – jelentette be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

Több mint félmillió gyereket fenyeget olyan halálozás, amely elkerülhető lenne” – jelentette ki James Elder, az UNICEF szóvivője genfi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ilyen nagy számmal még egyetlen országban sem találkoztak ebben az évszázadban.

Az ENSZ már korábban arra figyelmeztetett, hogy Szomáliában éhínség törhet ki a következő hónapokban,

miután a kelet-afrikai térségben, „Afrika szarván” már az egymást követő ötödik esős évszak maradt el.

A 2011-es szomáliai éhínség több mint negyedmillió életet követelt, a halottak mintegy fele volt gyerek.

A becslések szerint Szomáliában több mint 513 ezer, öt év alatti gyerek szenved súlyos alultápláltságtól, ami azt jelenti, hogy többszörösére nőtt annak a veszélye, hogy olyan betegségben (kanyaró, malária, kolera) fognak meghalni, amely vészesen terjed az országban – hangsúlyozta Elder. Ez a szám 33 százalékos növekedést jelent a veszélyeztetett gyerekek júniusi számához képest.

Az UNICEF múlt heti nyilatkozata alapján idén júniusig már 730 gyermek halt meg az alultáplált gyermekeket ellátó központokban országszerte. Elder szerint a központok közül sok teljesen megtelt, és a kisgyerekek a földön fekszenek, miközben ápolják és táplálják őket.

Súlyosan beteg gyerekekről van szó, akik ápolás nélkül akár órákon belül meghalhatnak

– tette hozzá az UNICEF szóvivője.

Mindeközben Peter Maurer, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnöke kedden Berlinben azt hangsúlyozta, hogy túl sok ember fog meghalni Szomáliában, mire az éhínséggel kapcsolatos veszélyhelyzetet kihirdetik.

Hangosan szólnak a vészcsengők” – fogalmazott Maurer, aki gyorsabb cselekvést követelt a nemzetközi közösségtől.

Francesco Rocco, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Szövetség vezetője (IFRC) megismételte Maurer aggodalmait, és arra figyelmeztetett, hogy mintegy két tucat afrikai ország küzd az évtizedek óta legsúlyosabb éhezési válsággal.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még