logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási terület égett le Délnyugat-Franciaországban

Ezernyolcszáz hektárnyi növényzet és erdő égett le a délnyugat-franciaországi Saumosban egy hétfő délután óta pusztító erdőtűzben, mintegy ötszáz embert kellett evakuálni – közölte kedden a közigazgatási hivatal.

A tűz keletkezésének egyetlen lehetséges okát sem zárják ki, bár az elsődleges feltételezés szerint gyújtogatás történhetett – közölte a bordeaux-ügyészség kedd délben, hozzátéve, hogy a további vizsgálatok egyelőre nem lehetségesek, mert tovább tombol a tűz.

A tűz keletkezése kapcsán bűnügyi eljárást indítottak.

Kedd délután több mint háromszáz tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén az atlanti-óceáni strandok, Lacanau fürdőváros és Bordeaux között található Saumos faluban.

A térségben idén nyáron ez már a harmadik szerencsétlenség. A két korábbi erdőtűzben megközelítőleg harmincezer hektárnyi terület égett le. Bordeaux-ban havi hőségrekordot, 37,5 Celsius-fokot mértek hétfőn. 1987 óta nem volt ilyen meleg szeptemberben a francia meteorológiai szolgálat szerint.

Hétfő óta 540 embert menekítettek ki Saumosból és a közeli tanyákról a prefektúra szerint, amely hozzátette, hogy öt ház égett le.

Kedd délután minden tűzoltásra használt légi járművet a 40 kilométerre északabbra fekvő Vendays-Montalivet üdülőhelyre irányítottak, ahol ismét felcsaptak a lángok, és ahol a múlt héten már leégett 75 hektárnyi erdő.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még