logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Online csúcstalálkozót tart az ODKB az örmény–azeri harcok kiújulása miatt

Online csúcstalálkozót tart kedd este az örmény-azeri határon kiújult harcok miatt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) – közölte Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója.

A tanácskozás Örményország kérésére ül össze, mert keddre virradóra ismét fegyveres konfliktus tört ki Örményország és Azerbajdzsán között. A határmenti harcokról az örmény védelmi minisztérium tett elsőként bejelentést, azt állítva, hogy az azeri hadsereg „intenzív tüzet” nyitott Gorisz, Szotk és Dzsermuk város irányába tüzérségi és nagykaliberű fegyverekkel, valamint drónokkal, aminek következtében 49 ember életét veszette. Az érintett területek távol esnek a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahtól.

Kapcsolódó tartalom

Az azeri védelmi tárca szerint az örmény erők hétfőre virradóra „nagyszabású hadműveleteket hajtottak végre” Daskeszan, Kelbadzsar és Lacsin irányában, aláaknázva az azeri katonai állások közötti területeket, valamint az utánpótlási útvonalakat. A minisztérium közölte, hogy a sebesülések, valamint a katonai infrastruktúrában keletkezett károk miatt kedden meghozták a megfelelő intézkedéseket. Baku is veszteségekről számolt be.

Reggelre a felek tűzszünetben állapodtak meg, Jereván szerint Moszkva erőfeszítéseinek köszönhetően.

Keddre virradó éjjel Nikol Pasinján miniszterelnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnököt. Örményország később az ODKB és az ENSZ Biztonsági Tanácsának segítségét kérte.

Az ODKB titkársága elfogadhatatlannak nevezte Azerbajdzsán lépéseit, a szervezet Állandó Tanácsa pedig keddi ülésén rendkívüli aggodalmát fejezte ki az Örményország és Azerbajdzsán közötti határon kialakult helyzet miatt.

A orosz külügyminisztérium közölte, hogy a Jerevánnal és Bakuval egyaránt szoros kapcsolatokat ápoló Moszkva elvárja az Örményország és Azerbajdzsán között orosz közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás betartását.

A tárca felszólította a feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és tartózkodjanak a konfliktus további kiéleződésétől a határon. Sürgette, hogy a felek politikai és diplomáciai eszközökkel rendezzék vitáikat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin mindent elkövet az örmény-azerbajdzsáni határon kialakult feszültség enyhítése érdekében.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még