logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kazahsztán fővárosát várhatóan újra Asztanának fogják nevezni

Kazahsztán fővárosa, Nur-Szultan várhatóan visszakapja korábbi nevét, s ismét Asztanának fogják hívni.

Orosz hírügynökségek keddi jelentése szerint Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök jóváhagyásával erről szóló törvényjavaslatot terjesztettek be a közép-ázsiai ország parlamentjében.

A kazah fővárost 2019-ben nevezték át Nurszultan Nazarbajev korábbi államfő tiszteletére. Tokajev mindazonáltal közölte, hogy a hivatali elődjéről elnevezett más helységeknek és intézményeknek meg kell tartaniuk jelenlegi nevüket.

Kazahsztánban júniusban népszavazáson hagyták jóvá az alkotmányos reformot, amivel a 30 évig tartó Nazarbajev-korszakot szándékozták lezárni.

Az észak-kazahsztáni sztyeppén 1830-ban alapított, ma milliós város története során több nevet is viselt. Először Akmolinszknak, a szovjet korszakban pedig Celinogradnak hívták.

A Szovjetunió szétesését követően, 1992-ben a függetlenné vált Kazahsztán Akmolának nevezte el a várost, ami fehér sírt jelent. Az 1990-től tekintélyelvű rendszert fenntartó Nazarbajev 1998-ban tette meg Kazahsztán fővárosává a semleges Asztana néven, ami kazah nyelven fővárost jelent, és az Arab-öböl menti államok mintájára futurisztikus épületeket emeltetett benne.

Kiemelt kép: A kazahsztáni főváros, Nur-Szultan látképe 2022. szptember 12-én. MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ajánljuk még