logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átköltözött a református egyház épületébe a nagyváradi iskola magyar tagozata

Átköltözött a református egyház által ingyen felajánlott, a magyar állam támogatásával vásárolt és felújított épületbe a nagyváradi Nicolae Balcescu Általános Iskola magyar tagozata és egy román osztálya – közölte Rácz Beáta, az iskola aligazgatója.

Augusztus végén az iskolába látogató minisztériumi bizottság a szegregáció gyanúját vélte felfedezni abban, ha csak a magyar tannyelvű osztályok költöznének a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által ingyen felajánlott, a magyar állam támogatásával vásárolt és felújított épületbe.

Ezért a tanévkezdés napján módosítani kellett az egyház és a polgármesteri hivatal közötti haszonbérleti szerződést. Az egyház elfogadta, hogy a 2022-23-as tanévre két román tannyelvű osztályt is befogad az épületbe.

Az Ebihoreanul.ro portál hétfőn azt közölte, hogy az iskola végül egy román osztály beköltöztetéséről döntött,

de önkéntesen egyik osztály sem vállalkozott a költözésre. Ezért az iskola vezetése azt a döntést hozta, hogy a román elemi osztályok heti váltásban követik egymást a református épületben. A portál megállapította, hogy a váltásos rendszer senkinek sem jó.

Rácz Beáta az MTI-nek elmondta, elsőként egy negyedik osztály költözött be, és körvonalazódik a döntés, hogy nem lesz már szükség a heti váltásokra, mert ez az osztály marad.

Korábban Csűry István református püspök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az épületet a magyar tagozat teremigényeinek megfelelően alakították ki, és a tornaterem feláldozásával tudnak helyet biztosítani az utólag befogadott román osztálynak is.

Rácz Beáta aligazgató kedden az MTI-nek elmondta,

végül a tornatermet is és az informatika labort is sikerült megmenteni. Az aligazgatói irodának szánt termet alakították át tanteremmé, és így tudták befogadni a román tannyelvű osztályt is az épületbe.

Az aligazgató az MTI kérdésére reagálva annál is inkább abszurdnak vélte a szegregáció vádját, mert a magyar tagozat korábban is az iskola főépületétől több száz méterre lévő külön épületben működött, a mostaninál sokkal rosszabb körülmények között.

Akkor senkiben fel sem merült a szegregáció gyanúja. Hozzátette: ezt a minisztériumi vizsgálóbizottságnak is elmondta, de azt a választ kapta, hogy a múlttal nem kell foglalkozni. Rácz Beáta reményét fejezte ki, hogy a költözéssel mindenki számára megnyugtatóan lezárul a nagyváradi iskolaügy, és lecsillapodnak az ezzel kapcsolatban gerjesztett feszültségek.

Ajánljuk még