logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német ipar megszenvedi az Oroszország elleni szankciókat, miközben a Gazprom rekordnyereséget termel

| Szerző: hirado.hu
A szankciókkal Németország Oroszországot célozta meg, de láthatóan saját magát találta el. A német ipar ugyanis bajban van: a gáz ára 14-szeresére emelkedett, az ország legnagyobb gázkereskedője, az Unpier 100 millió eurós veszteséget termel, és az államnak kell kisegítenie, az emberek pedig félnek a közelgő téltől. Ezzel szemben a szankciók nyertese pont az, aki ellen irányultak: az orosz Gazprom vállalat, akik nyereséget nyereségre halmoznak – írja cikkében a Focus.de. 

 

„Ostobaság volt gazdasági háborút indítani a legfontosabb energiaszállító ellen” – mondta Sahra Wagenknecht képviselőnő dühösen a német Bundestagban, majd hozzátette:

„Az ukrajnai háború természetesen bűncselekmény. De az a gondolat, hogy Putyint büntetjük azzal, hogy Németországban családok millióit taszítjuk szegénységbe, és tönkretesszük az iparunkat, miközben a Gazprom rekordnyereséget termel, egészen nevetséges. Az olcsó energia az iparunk létének legfontosabb feltétele.”

Annak, hogy az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát, szinte csak vesztesei vannak. Az ENSZ szerint mintegy 40 ezren meghaltak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hétmillió a menekültek száma, és a vesztesek közé sorolható a német gazdaság is, amely most joggal ideges a közelgő tél előtt.

Van azonban a történteknek egy meglepetésgyőztese is: az orosz Gazprom vállalat.

Ez a cég még soha nem élt át ilyen üzleti fellendülést.  2022 első hat hónapjában máris túlszárnyalták az előző évi rekordnyereségüket.

Kapcsolódó tartalom

Tények a Gazpromról: 

  • A Gazprom irányítja Oroszország gáziparát, és a világ legnagyobb gázexportőre.
  • A vállalat felel Oroszország földgáztermelésének mintegy 85 százalékáért, ami a globális termelés mintegy egyötödét teszi ki.
  • Oroszországban a Gazprom a legnagyobb civil foglalkoztató, mintegy 470 000 alkalmazottal.
  • Az orosz állam 50 százalékot birtokol a vállalatban, valamint a felügyelőbizottsági helyek többségét.
  • Nem Putyin, hanem Gorbacsov a felelős a Gazprom megalapításáért. A Szovjetunió megszűnését követő privatizációs hullám során a korábbi gázhatóság 1989-ben átalakult a Gazprom orosz állami vállalattá. Az utolsó miniszter volt az első elnöke.
  • 2001 májusa óta Alekszej Miller az igazgatótanács elnöke, aki a Forbes listája szerint a világ egyik leggazdagabb embere. Több mint két évtizeden át verhetetlenül olcsó gázzal látta el a német gazdaságot.

Ami először szerencse volt, később Oroszországtól való függés

A német-orosz energiapartnerséget, amelyet most Oroszországtól való függésként emlegetnek, évtizedekig nagy szerencsésnek tartottak.

Csak az ukrajnai orosz invázióval és a nem sokkal később válaszul bevezetett gazdasági szankciókkal változott meg a Gazprom és a német ipar viszonya.

„A szankcióink működnek ” – jelentette ki Scholz kancellár.

Valójában azonban a szankciókkal a német gazdaság saját magát sebezte meg. Térden lőtte magát velük, a hasonlatnál maradva: mindkét térdét egyszerre.

Kapcsolódó tartalom

A német ipar bajban van 

Miközben Amerika önellátó az energiaellátásban, a német ipar komoly problémák elé néz.

  • A gáz ára 14-szeresére emelkedett ahhoz képest, amit másfél évvel ezelőtt kellett fizetni.
  • Az ország legnagyobb gázkereskedője, az Uniper napi 100 millió euró körüli veszteséget termel – mert most nincs olcsó orosz gáz.
  • Csak az államnak 15 milliárd euróval kellett az Uniper segítségére sietnie. A további válságokra való felkészülés érdekében az állam gázadót akar kivetni mind a 21 millió gázfogyasztóra, amely 34 milliárd eurót hozna.

A Gazpromnál ezzel szemben gyökeresen más a helyzet

  • Az energiaárak világméretű emelkedése a változatlan költségek mellett szuperprofitot biztosít.
  • India, Kína és számos más ország azonnal készen állt arra, hogy felvásárolja a NATO-országok által elutasított gázt.
  • A Gazprom 2022-re tervezett forgalma az előző évhez képest több mint kétszeresére nőtt. Ez 120 és 244 milliárd euró között összeget jelent.
  • A vállalat nyeresége 20 százalékról 31 százalékra nőtt.
  • A Gazprom így hozzájárult ahhoz, hogy az Orosz Föderáció teljesítménymérlege új szintre emelkedjen.

 

Kiemelt képen: Robert Habeck alkancellár és Olaf Scholz német kancellár. Fotó: EPA

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még