logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Albánia újabb iráni kibertámadást jelentett

Albánia újabb iráni kibertámadásról számolt be szombaton: a belügyminisztérium közlése szerint ezúttal a rendőrség adatátviteli rendszerének egy részét érte támadás ugyanabból az iráni forrásból, ahonnan júliusban megtámadták több albán közintézmény informatikai rendszerét. A júliusi incidens miatt Albánia éppen a minap azonnali hatállyal megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A belügyminisztérium közleménye szerint az újabb támadás péntek este történt. Emiatt a hatóságok ideiglenesen kikapcsolták az egész rendőrségi adatátviteli rendszert, még azt is, amelyen keresztül továbbítják a belügyminisztériumba az országba belépő és onnan kilépő személyek és járművek adatait. Ennek következtében a helyi média jelentése szerint hosszú sor alakult ki legalább két déli határállomáson.

Edi Rama albán miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy országa megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal, hazarendeli diplomatáit Teheránból, a Tiranában szolgálatot teljesítő iráni diplomatáknak pedig 24 órán belül el kell hagyniuk az országot.

„Az alapos vizsgálat megdönthetetlen bizonyítékkal szolgált arra vonatkozóan, hogy az országunk ellen végrehajtott kibertámadást az Iráni Iszlám Köztársaság tervelte ki és finanszírozta négy szervezeten keresztül, amelyek az akciót végrehajtották” –  közölte akkor Edi Rama.

Az iráni külügyminisztérium határozottan elítélte Albánia döntését és „minden alapot nélkülöző állításait.”

A két ország viszonya 2014 óta feszült, amikor is Albánia befogadta az Iránban terrorszervezetnek tekintett Népi Mudzsáhid Mozgalom (Mudzsáhidín-e-Halk) mintegy 3000 tagját. Albánia korábban többször is beszámolt arról, hogy sikeresen elhárított olyan iráni akciókat, amelyek ellenük irányultak.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még