logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyszabású segítséget szorgalmazott az ENSZ-főtitkár az árvíz sújtotta Pakisztán számára

Az árvíz sújtotta Pakisztánnak szánt nagyszabású segítségnyújtásra szólította fel a világot pénteken António Guterres, az ENSZ főtitkára, röviddel Pakisztánba érkezése után.

A világszervezet vezetője az árvíz elleni küzdelem támogatására utazott a dél-ázsiai országba, amelyet mind ő, mind a pakisztáni kormány az általános éghajlatváltozatnak tulajdonít.

A rekordméretű monszunesőzés és az északi hegységek gleccsereinek olvadása miatti árvizek házakat, utakat, vasutakat, hidakat mosnak el, elpusztítják az állatállományt, a termőföldeket és több mint 1391 ember halálát okozták.

Az ország jelentős területei állnak víz alatt, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. A kormány szerint a természeti katasztrófa majdnem harminchárommillió embert érint.

„Nagyszabású támogatásra szólítom fel a nemzetközi közösséget, mert Pakisztán klímakatasztrófával küzd”

– mondta érkezésekor António Guterres.

A világszervezet főtitkára kétnapos látogatása alatt a tervek szerint találkozik Sebhaz Sarif kormányfővel, valamint Bilaval Bhutto Zardari külügyminiszterrel, és ellátogat az árvíz borította területekre.

Az ENSZ százhatvan millió dolláros segélyt kért Pakisztán számára. Az ázsiai ország tízmilliárd dollárra becsüli az árvíz okozta károkat.

Júliusban és augusztusban 391 milliméter csapadék hullott Pakisztánban, csaknem százkilencven százalékkal több, mint a harmincéves átlag.

A dél-pakisztáni Szindh tartományban a csapadék mennyisége 466 százalékkal haladta meg az átlagot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint 6,4 millió ember szorul humanitárius segítségre az elárasztott területeken.

Kiemelt kép: MTI/AP/Faríd Hán

Ajánljuk még