logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az uniós szankciók nyertese Kína – A világpiaci árnál jóval olcsóbban vásárol gázt Oroszországtól

| Szerző: hirado.hu
Az EU szankcióiból Kína profitál: augusztusban rekordmennyiségű olcsó orosz gázt vásárolt, aminek jelentős részét drágán továbbértékesítette Európának – írta közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

A Bloomberg által összeállított hajókövető adatok szerint Kína Oroszországból származó LNG-importja augusztusban legalább két éve a legmagasabb szintre emelkedett. Eközben a kínai importőrök nagy haszonnal irányítják át a szállítmányokat Európába – magyarázta a Századvég energetikai szakértője.

A Portfolio cikke szerint: az Oroszország keleti részén található Szahalin–2 LNG-exportáló üzem több szállítmányt adott el Kínának decemberig tartó szállításra a jelenlegi azonnali ár közel feléért egy, a hét elején lezárult tender keretében – közölték az ügyet ismerő kereskedők. Ez a deal is egy azok közül, amelyek eredményeként

Kína 2020 óta nem látott volumenben importál LNG-t Oroszországból.

A lépés mindkét ország számára előnyös.

Kapcsolódó tartalom

Kína Oroszországtól, Európa pedig Kínától szerzi be a cseppfolyósított gázt

Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk:

Kína, a világ legnagyobb LNG-importőre felvásárolja és szép csendben, csinos felárat felszámítva újraértékesíti az orosz cseppfolyósított gázt a leginkább rászorulónak: Európának.

Noha a jelek szerint Európának nincs alternatívája az orosz gázzal szemben, a kontinens gázellátása úgy tűnik, jelenleg nem csupán Moszkván, hanem Pekingen is áll vagy bukik. Ez valójában jó hír az európaiaknak, hiszen ha folytatódik az orosz LNG-kereskedelem a kínaiakkal, novemberre 80 százalékban feltöltődhetnek az EU-tagállamok gáztározói – írta a hirado.hu a Zero Hedge cikkére hivatkozva.

Ugyanakkor félő, hogy amint a kínai gazdaság ismét magasabb fokozatba kapcsol Pekingnek már nem áll érdekében melegen tartani Európát: az LNG-export feltehetően leáll.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ajánljuk még