logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Horvátország is a magyar példát követi

| Szerző: hirado.hu
A horvát kormány magyar mintára az energia- és élelmiszerárak drágulása miatt átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki, amellyel segíteni kívánja a háztartásokat és a vállalkozókat.

Nina Obuljen Korzinek kulturális miniszter a horvát HRT televíziónak elmondta, hogy több napon és héten keresztül dolgoztak intenzíven ezen a csomagon. A beavatkozás iránya a polgárok és a gazdaság megsegítése. Fő cél, hogy megsegítsék azokat, akik a leginkább veszélyeztetettek. Elmondása szerint a gazdaságot kiemelt figyelemmel kell kísérni. Különleges módon szükséges megvizsgálni a mikro- és kisvállalkozókat, és a nagyvállalkozásokat is, ugyanis az emelkedő kibocsátási költségek inflációt generálnak.

A horvát kulturális miniszter szükségesnek nevezte a vállalkozók megsegítését, amellyel ismét közvetlenül tudják támogatni a polgáraikat. A csomagot úgy tervezték, hogy társadalmilag érzékeny legyen, és megcélozza a leginkább rászorulókat, és segítsen megfékezni az áremelkedéseket.

Kapcsolódó tartalom

Megjegyezte, hogy az alapvető élelmiszerek bizonyos kategóriáiról még folynak a tárgyalások. Obuljen Koržinek továbbá hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomag a villamosenergia-árakra és a gázárakra, mint a jelenleg leginkább emelkedő két energiatermékre fog vonatkozni.

Kifejtette: több energiakereskedő is van, akik jelenleg nagy nyereségre tesznek szert. „Horvátországnak jó, hogy diverzifikáltuk bizonyos energiatermékek előállítását, megvannak a saját gázforrásaink, az LNG garanciaként, így az ártól függetlenül nem lesz problémánk a gázvásárlással” – magyarázta.

Az árak emelkedéséről úgy vélekedett, hogy nem szabad elfelejteni, hogy egy bizonyos ponton fontossá válik a megtakarítás.

„Ezekben a helyzetekben óvatosnak kell lennünk, hogy ahol csak lehetséges, csökkenthessük a fogyasztást. Természetesen a kórházakban, az idősotthonokban és az iskolákban fenn kell tartani a fűtésre és hűtésre vonatkozó előírásokat, de mindenki más képes alkalmazkodni. Két-három fokról lejjebb sok mindent meg kell menteni”

– tette hozzá.

Nem ismeretlen Magyarország számára sem az árak befagyasztása, melyet október 1-ig hosszabbított meg a magyar kormány. Az árszabályozás meghosszabbítása azt jelenti, hogy továbbra is az eddig megszokott fix áron vásárolhatunk hét alapvető élelmiszert. De december 31-ig a hitelmoratórium és a kamatstop is életben marad, amelyről még tavaly év végén döntött a kormány. Ezzel a könnyítéssel eddig nagyjából 1,2 millió lakossági ügyfél élt mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy hazánkban, úgy Szerbiában is bevezetésre került tavaly az élelmiszerárstop, így a szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy az visszaszorítsa az inflációt. Mint ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, szintén magyar mintára rögzítette az üzemanyagárakat a következő egy hónapra a szerb kormány. A szerb kabinet célja Horvátországhoz hasonlóan az emberek életszínvonalának megőrzése, ezért az üzemanyagárak befagyasztására volt szükség.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még