logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt II. Erzsébet: az ENSZ-főtitkár és a nyugati világ vezető politikusai részvétüket nyilvánították

António Guterres, az ENSZ főtitkára és a nyugati világ vezető politikusai csütörtök este részvétüket nyilvánították II. Erzsébet brit királynő halála miatt.

II. Erzsébetet, mint az Egyesült Királyság leghosszabb életű legtovább uralkodó államfőjét, széles körben tisztelték könyörületessége, méltósága és elhivatottsága miatt világszerte. Nyugalmat sugárzó jelenlét volt elsöprő változások évtizedeiben, ideértve az afrikai és ázsiai gyarmati uralom felszámolását és a nemzetközösség fejlődését” – áll Guterres üzenetében.

Az ENSZ főtitkára egyben részvétét nyilvánította a királynő hozzátartozóinak, a királyi családnak, valamint Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség lakóinak.

II. Erzsébet királynő jó barátja volt az ENSZ-nek, kétszer is ellátogatott a világszervezet New York-i székhelyére több mint ötven év különbséggel. Mélyen elkötelezett volt számos jótékonysági és környezetvédelmi ügy mellett és megindítóan beszélt a glasgow-i COP26 klímacsúcs küldötteihez” – emelte ki közleményében Guterres.

Szeretném tiszteletemet leróni II. Erzsébet királynő előtt népe szolgálatában töltött megingathatatlan, életfogytig tartó elkötelezettsége miatt. A világ sokáig fog emlékezni elkötelezettségére és vezető szerepére” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A legnehezebb szívvel fogadtuk II. Erzsébetnek, Kanada leghosszabban uralkodó királynőjének a halálát. Állandó része volt életünknek és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk törtében” – olvasható Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében.

Olaf Scholz német kancellár példaképként és egyebek között Németországban is milliók ihleteként méltatta II. Erzsébetet. Mindenekelőtt a „második világháború borzalmait követő brit–német kibékülés érdekében” tett erőfeszítéseit emelte ki. Leszögezte, hogy ez nem merül feledésbe. „Hiányozni fog, nem utolsósorban a csodálatos humora is” – írta Scholz.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétnyilvánító üzenetében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságot és a Nemzetközösséget „kiegyensúlyozottan, bölcsességgel, az intézmények és a demokrácia tiszteletben tartásával képviselte”.

Ajánljuk még