logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Továbbra is blöffölnek – közölte Brüsszel gázársapkatervéről az energiajogász

| Szerző: hirado.hu
Eddig is vágyvezérelt elképzelések alapján működtek, a mostani javaslat sem kivétel – Tóth Máté energiajogász az M1 Ma reggel című műsorában kendőzetlen őszinteséggel kritizálta az Európai Bizottság földgázra vonatkozó ársapkaötletét. A szakértő szerint a javaslat mellőzi a felelős gondolkodást, katasztrofális következmények nélkül ugyanis nem kivitelezhető. Arról is beszélt, hogy a nemrég sokat kritizált magyar modell mára mintapéldává kezd válni, és a kulcskérdés Nyugaton is az állami beavatkozások mértéke lesz.

Az Európai Bizottság hétvégén közzétett javaslata szerint korlátoznák a csővezetéken keresztül Európába érkező gáz árát, amitől a rohamosan emelkedő energiaárak megfékezését remélik. Mindezek mellett a villamos energia iránti kereslet visszaszorítása is a tervek között szerepel, az energiaszolgáltatóktól befolyt adóbevételeket pedig a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók és vállalkozók támogatására fordítanák.

Tóth Máté hangsúlyozta, a jelenlegi helyzet is világosan rámutat, hogy Európa szénhidrogén igényeit – amit eddig döntő mértékben oroszországi importtal fedezett – nemhogy rövid, de középtávon sem lehetséges alternatív módszerekkel megoldani, még óriási áldozatok és költségek árán sem.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő szerint az évtizedek alatt kiépült infrastruktúra és szállítási útvonalak egész egyszerűen nem hellyettesíthetők, mint ahogyan a rendelkezésre álló földgázkapacitások sem átirányíthatók.

Éppen ezért,

az Európai Unió eddigi elképzelései inkább tartoznak a vágyvezérelt, mintsem az életszerű energiapolitika kategóriájába.

Az energiajogász szerint az eddigi tendenciából nem képez kivételt az Európai Bizottság bejelentése sem a gázárplafonról, amely sajnálatos módon mellőzi a felelős gondolkodást. A javaslat  kizárólag jogi eszközökre támaszkodva nem veszi figyelembe a kérdés gazdasági lecsapódását, a gyakorlatban ugyanis az egyetemes szolgáltatókkal ellentétben más gazdasági szereplőket nem lehet erre a megoldásra kényszeríteni katasztrofális következmények nélkül.

Tóth Máté szerint a Németországban ismét készenlétbe helyezett két atomerőmű példája is rávilágít a nyugat-európai politika gyengeségeire. Egyfelől álszent és káros az az ideológiavezérelt politika, amely az Oroszország elleni szankciók mögé rendelte a lakosság biztonságát és életszínvonalát, és a jelenlegi bizonytalan helyzethez vezetett. A két reaktor üzembe állítása jó döntés, de az eszkaláció megakadályozása érdekében  további sürgős korrekciókra van szükség,

Másrészt a jelenlegi helyzetből az is látszik, hogy egy válság beköszöntével mennyire kevés eszköz áll az államok rendelkezésére, amivel a problémát fékezni tudnák. Márpedig létfontosságú, hogy egy bizonytalan időszakban  rendelkezésére álljanak azok a termelőeszközök, amelyekkel garantálni tudják a szükséges energiamennyiséget.

Kapcsolódó tartalom

„Ügyesen azzal blöfföltek, hogy ez működhet” – kommentálta Tóth Máté a tavasszal több ízben elhangzott nyilatkozatokat, amikor vezető nyugat-európai politikusok az orosz energiaimportról való leválás könnyű és gyors forgatókönyvéről beszéltek, jelenleg pedig több ország is a magyar modellhez hasonló energiapolitikát helyezett kilátásba, azaz,

 azokat a módszereket kezdik követni, amivel nemrég a magyar kormányt támadták.

Az energiajogász szerint az európai válságkezelés szempontjából kulcsfontosságúnak számít majd az állami beavatkozások mértéke az energiaszektorba, amivel a kormányok a kezdeményezést magukhoz ragadva, szigorú szabályozásokkal tudják növelni mozgásterüket.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még