logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kongatják a vészharangot a brit gyártó vállalatok, nem bírják tovább

| Szerző: hirado.hu
Óriási bajban vannak a brit gyártó vállalatok: a drasztikus energiaár-növekedések eddig is érzékenyen érintették a szektort, a gyártókat képviselő szervezet azonban a napokban félreérthetetlenül jelezte, a további áremelkedések már végzetesek lehetnek számukra. A sokszorosára emelkedett költségek orvoslására eltérő megoldások születtek, a közelgő rekordinfláció megfékezésére azonban a migránsok munkába állításán túl egyelőre senkinek nincs ötlete.

 

Egy friss felmérés szerint tízből hat brit gyártó vállalatot fenyeget a bezárás veszélye, mivel a drasztikusan megnövekedett energiaköltségekkel a tulajdonosok egyre nehezebben tudnak lépést tartani – számolt be a Zero Hedge hírportál.

Az Egyesült Királyságban lévő gyártó vállalatok érdekképviseletét ellátó Make UK nevű szervezet szombaton bejelentette,

hogy a gyártók mintegy 42 százalékának 100 százalékkal növekedett a villanyszámlája az elmúlt 12 hónapban, 32 százalékuknak pedig a gázköltsége is megduplázódott.

Kapcsolódó tartalom

Az áremelkedéseket a gyártók 13 százaléka munkaidő-csökkentéssel próbálta orvosolni, 12 százalékuk pedig az elfogyott mozgástérre hivatkozva munkahelyek leépítésére kényszerült. A vállalkozások többsége arra figyelmeztet, hogy ha a számlák idén tovább emelkednek – és a várakozásoknak megfelelően további 50 százalékkal nőnek –,

a tömeges bezárások és elbocsátások elkerülhetetlenné válnak.

A gyártókat képviselő szervezet hétfőn egy száznapos tervjavaslatot adott ki a hétfőn megválasztott új miniszterelnök, Liz Truss számára.

A terv többek között tartalmaz egy felhívást sürgősségi költségvetés kidolgozására, ennek hangsúlyos része a migrációs tanácsadó bizottság megbízása a hiányszakmák felmérésére, amely megkönnyítené az Egyesült Királyságban a kulcsfontosságú munkakörök betöltését külföldi munkavállalók által.

Mindezek mellett a hazai szakképzés megerősítését is szorgalmazták, hogy „hogy a britek a világ legtermékenyebb és legjobban képzett munkavállalói közé tartozzanak”.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank múlt heti előrejelzése szerint a jelenleg is évtizedes rekordokat döntő infláció jövőre akár 22 százalékra is emelkedhet Nagy-Britanniában, ha a nagykereskedelmi energiaárak jelenlegi emelkedése a várakozásoknak megfelelően folytatódik.

Kapcsolódó tartalom

Az energiaár-plafon, amely korlátozza, hogy az energetikai vállalatok mennyit számíthatnak fel a brit belföldi fogyasztóknak, a következő, januári felülvizsgálatakor több mint 80 százalékkal emelkedhet, ami a bank figyelmeztetése szerint

22,4 százalékos csúcsot jelentő általános inflációt jelentene.

Nagy-Britanniában az infláció júliusban az 1980-as évek óta először érte el a két számjegyű értéket, és ha a Goldman Sachs becslései beigazolódnak, a megélhetési költségek Nagy-Britanniában közel kerülnének ahhoz, hogy történelmi magasságokba emelkedjenek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még