logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hőség, erdőtűz, áramszünet – katasztrofális állapotok Kaliforniában

| Szerző: hirado.hu
Már két halálos áldozatot követelt az a kaliforniai erdőtűz, amely még hétfő éjjel lobbant fel Los Angeles közelében. A hatóságok több száz családot telepítettek ki otthonukból. Kaliforniában két hete küzdenek a szélsőséges forrósággal, Sacramento belvárosában tegnap 47 fokot mértek. Ráadásul a folyamatosan működő klímaberendezések túlterhelik az elektromos hálózatot, ezért áramkimaradások is előfordulhatnak – számolt be az M1 Híradója.

Több helyen is lángol a hegyoldal a kaliforniai Hemet városa körül, erről egy helyi férfi készített felvételeket kedd este. A Los Angelestől keletre fekvő régióban hétfő éjjel csaptak fel a lángok, és alig egy nap alatt több száz hektárnyi területet perzseltek fel.

A katasztrófa a lakott területeket is fenyegeti, több száz családnak kellett elhagynia az otthonát. Azonban nem mindenkinek sikerült időben biztonságos helyre menekülnie.

A tűzoltóság jelentése szerint két ember életét vesztette a tűzben, egy harmadikat pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Kapcsolódó tartalom

Kalifornia északi részét sem kímélik a lángok, amelyek már ott is két ember életét követelték. Az Oregon állammal közös határ mentén pénteken gyulladt ki a száraz növényzet, a tűz azóta csaknem 5000 hektárnyi területet perzselt fel.

A térségben két hete tombol a hőség, az Orange megyei állatkertben jéggel hűtik az állatokat. A hőmérséklet szinte mindenhol megközelítette a 40 fokot, ami több, mint 10 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Kalifornia állam központjában, Sacramentóban csaknem százéves melegrekord dőlt meg, kedden ugyanis 47 fokot mértek a belvárosban.

Aki csak teheti, a tengerparton keres menedéket, és a légkondicionálókat is folyamatosan működtetik a járműveken, az irodákban és a lakásokban.

Én társasházban lakom, ahol szerintem sokan használnak klímát. Ventilátorokat és minden mást bevetnek, amit csak lehet, próbálják hűvösen tartani a lakásukat. Néha előfordul áramkimaradás, erre lehet számítani számolt be élményeiről egy helybeli lakos.

A kaliforniai áramszolgáltatók a hétvégén már figyelmeztetést adtak ki a várható túlterheltség és az áramkimaradások miatt. A valaha volt legnagyobb terhelésre számítanak az amerikai állam elektromos hálózatán, amely becslések szerint elérheti az 51 ezer megawattot.

Kedden a kaliforniai kormányzó már a fogyasztás korlátozására szólította fel a lakosságot.

A lakosság, az állam, az ipar és az üzleti szereplők egyaránt hozzájárulhatnak a hálózatra nehezedő terhelés csökkentéséhez. A kora reggeli órákban hűtsék le otthonukat a következő napokban. Indítsák el a légkondicionálást a nap elején, amikor több áram áll rendelkezésre. Javasoljuk, hogy zárják be az ablakokat és a redőnyöket, hogy az otthonuk hűvös maradjon – kérte együttműködésre a lakosságot Gavin Newsom, Kalifornia állam kormányzója.

Kapcsolódó tartalom

Emellett az áramszolgáltatók azt tanácsolták az embereknek, hogy a csúcsidőszakban, vagyis délután négy órától ne használjanak porszívót, mosó- vagy mosogatógépet, a klímaberendezések termosztátját pedig ne állítsák 25 foknál alacsonyabbra. A javaslatok között szerepelt az is, hogy ne töltsék az elektromos járműveket.

Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Noah Berger

Ajánljuk még