logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német alkancellár beismerte, ő maga sem hiszi, hogy a következő tél után jelentősen javulnának majd a dolgok

| Szerző: hirado.hu
Robert Habeck német gazdasági miniszter élete egyik legkínosabb interjúját adta kedden a német közszolgálati televízió egyik beszélgetős műsorában. Célja az volt, hogy megvédje az energiapolitikáját ért támadásokat, a milliók által figyelemmel kísért beszélgetés végére azonban annyira elvesztette a fonalat, hogy össze-vissza beszélt. Azt állította, a megnövekedett árak és az energiakrízis ellenére sem számít csődhullámra a tél végén, azonban előfordulhat, hogy számos cég és üzlet abbahagyja az értékesítést. A mondataiban rejlő egymást kizáró ellentétekre a műsorvezető hiába mutatott rá, Habeck nem adott kielégítő választ, ahogy a kormánykoalíció egyes tagjaival való véleménykülönbséget érintő kérdéseket is kitérő válaszokkal hárította el.

Miközben Németország a második világháború óta nem látott energiaválsággal küzd, ipari szereplők függesztik fel a termelésüket, a drasztikusan emelkedő energiaárak és megélhetési költségek miatt pedig ezrek vonulnak az utcára rendszeresen, a zöld párti Robert Habeck gazdaságminiszter továbbra is azt hangoztatja, hogy nincs baj a német energiapolitikával.

Kapcsolódó tartalom

Habeck pozitívumként értékelte, hogy szeptember elejére már csaknem 90 százalékban megteltek a németországi gáztárolók, amely részben annak tudható be, hogy idén enyhe volt a nyár, valamint a cégek is csökkentették a termelésüket.

„Kemény tél lesz, és minden kétséget kizáróan politikai kihívások elé állít. A német lakosságot érintő energiaárak ésszerűtlen mértékére számíthatunk”

jelentette ki Habeck a német ARD beszélgetős műsorában kedd este.

A gazdasági miniszter szerint, ha ezt a telet átvészelik, utána már könnyebb helyzetben lesznek. Mint mondta, ehhez azonban szükséges lenne, hogy a németországi teljes energiafogyasztás 20 százalékkal az átlag alá essen, és akkor a jelenlegi többletkapacitásokkal van esélyük kihúzni.

Sandra Maischberger műsorvezető azonban nem finomkodott Habeck-kel. Már a beszélgetés első blokkjának végén ironikusan odaszúrt a politikusnak: „Tippek mosdókesztyű használatához, hogy mennyi ideig zuhanyozzunk” – idézte, majd hozzátette: „Tudja, hogy mennyire idegesíti az embereket ez a fajta paternalizmus?”

Erre reagálva a zöld politikus azzal érvelt, hogy ez csupán takarékossági tanácsadás, a németek többsége pedig ezt akarja, ugyanis ha mindenki kicsit korlátozza magát, ezzel hozzájárul a megoldáshoz.

Amikor az elmúlt napok egyik legfontosabb témájára, az atomerőművek bezárására terelődött a szó, a miniszter azonban már ingerültebbé vált.

Hétfőn jelentették be ugyanis, hogy a német atomenergia-szektorból már szinte csak mutatóban maradt két atomerőmű 2023  tavaszáig tartalék üzemben nyitva marad, utána viszont mindenképp bezárják majd őket.

Kapcsolódó tartalom

Habeck szerint alaposan megfontolták a döntést, a nukleáris energia pedig igen komoly kockázatot jelent. Egyenesen úgy fogalmazott,

idegesítőnek találja azt a vakmerőséget, amely szerinte sokak atomenergiához való hozzáállásában tapasztalható.

Az ügy megosztotta a kormánykoalíciót is. Christian Linder (FDP) pénzügyminiszter teljesen más véleményt képvisel, mint Habeck. Linder ugyanis azt hangsúlyozza, hogy az energiaárak csökkentése érdekében és az ipar életben tartásáért minden lehetséges módszert alkalmazni kell.

A gazdasági miniszter mindent megtett, hogy elhárítsa a műsorvezető koalíciós partnerével kapcsolatos kérdéseit. Arra a kérdésre, hogyan akar megegyezésre jutni pénzügyminiszter kollégájával, egész egyszerűen úgy felelt: „Miniszterként én felelek Németország energiabiztonságáért.”

Az alkancellár szerint egységre van szükség, okos döntésekkel. De hogy ebben az egységben Lindernek mi a keresnivalója, arra nem adott konkrét választ.

A műsorvezető ezután Marc Tenbieg-et, a Német Kis- és Középvállalkozások Szövetségének képviselőjét idézte: „A gáz áfacsökkentésével vagy a villamosenergia-árfékkel, amelyet eddig alig konkretizáltak, elsősorban a magánfogyasztók könnyebbülnek meg. (…) Egy energiaigényes sütőipari vállalkozás például szinte teljesen alulmarad a könnyítésekkel kapcsolatos intézkedésekkel szemben.” Majd a miniszternek szegezte a kérdést, hogy magára hagyják-e a kis és középvállalkozásokat.

Habeck azt mondta, hogy az energiaár-csökkentő programokat végül meg kell nyitni a kis-és középvállalkozások előtt, de ezt még részletesen ki kell dolgozni. Egy pékségnek például nemcsak az energiaköltségei növekedtek meg, de a búza ára is hatamlas mértékben emelkedett, így nem elég csupán a forgalom energiahányadát nézni. Meg kell nézniük, kinek van szüksége igazán segítségre.

A műsorvezető ezek után sem engedte el a témát: Habecknek arra kellett választ adnia, hogy számít-e a tél végén csődhullámra. Erre egy villámgyors „nem” volt a válasz, nem tudja elképzelni, hogy bizonyos iparágak egyszerűen leállítsák a termelést.

Kapcsolódó tartalom

„Nem fizetésképtelenné válnak, hanem…” – kezdett bele, a mondatot azonban már nem fejezte be, hanem próbálta más vágányra terelni a beszélgetést.

„Jelenleg zsemlét sem tudok már venni, nemhogy reggel nyugodtan reggelizhessek.” Erről eszébe jutott, hogy „a pékségben a zsömle kétszer annyiba kerül, mint a diszkontáruházakban, ha pedig az árak emelkednek, ez a különbség is nőni fog. Az olyan üzletek tehát, mint a virágüzletek, biboltok, pékségek, komoly gondban lehetnek, hiszen kevesebb vásárlójuk lesz.”

Ezután hangzott el a beszélgetés talán legmeglepőbb mondata a miniszter szájából:

„A cégek ettől még nem lesznek automatikusan fizetésképtelenek, de előfordulhat, hogy abbahagyják az értékesítést.”

A műsorvezető erre döbbenten jegyezte meg, hogy ha valaki abbahagyja az értékesítést, akkor két hónap múlva csődöt kell jelentenie.

Habeck innentől kedve pedig egyre zavarosabb válaszokat adott. Arról beszélt a folyamatosan logikai bukfencekre rámutató műsorvezetőnek, hogy egy üzlet akkor válna fizetésképtelenné, ha egyre nagyobb mínuszt csinálna a munkájával.

Megismételte,

“hogy nem lesz automatikusan csődhullám, de előfordulhat, hogy a pékségeknek vagy kézműves vállalkozásoknak idén fel kell hagyniuk a gazdasági tevékenységgel.”

A beszélgetés végére már nyoma sem volt az optimizmusnak. A miniszter beismerte,

ő maga sem hiszi, hogy a következő tél után jelentősen javulnának majd a dolgok.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még