logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kínai vadászgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Három kínai vadászgép kedden átlépte a Tajvani-szoros középvonalát – közölte a tajpeji védelmi minisztérium.

A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között. Előzőleg a védelmi tárca arról adott hírt, hogy egy BZK-007 típusú kínai felderítő drón nyolc kínai katonai repülőgéppel együtt hétfőn a sziget délnyugati részén behatolt a tajvani légvédelmi azonosítási övezetbe (Air Defense Identification Zone – ADIZ).

Egy ország légvédelmi azonosítási övezete azt a célt szolgálja, hogy azonosítsák az ott áthaladó repülőgépeket. A tajvani ADIZ lényegesen nagyobb, mint a tajvani légtér, és helyenként egybeesik a kínaival.

Peking az utóbbi időszakban fokozta aktivitását Tajvan légvédelmi azonosítási övezetében,

de katonai drónokat ritkán vet be ott. Múlt héten tajvani katonák egy közeli sziget fölött lelőttek egy azonosítatlan kereskedelmi drónt.

A feszültség jelentősen megnőtt a régióban, miután Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke látogatást tett Tajvanon, amelyet Kína saját területének tekint. Pelosi után több más amerikai küldöttség is Tajvanra látogatott, köztük képviselők és Arizona állam kormányzója.

A kínai hadsereg válaszul eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezte meg a sziget körüli vizeken,

és ezek során rakétákat is kilőtt. Tajvan a manőverekben egy kínai invázió előkészületeit gyanította.

A tajvani külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a hét folyamán öt francia parlamenti képviselő érkezik a szigetre. A tárca közlése szerint a képviselők szerdától hétfőig fognak Tajvanon tartózkodni. A többpárti delegációt Cyril Pellevat szenátor vezeti.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Ajánljuk még