logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kimentették a három túlélő hegymászót a kamcsatkai vulkánról

Kimentették a három túlélő hegymászót a kamcsatkai Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánról, amelyen kilenc társuk vesztette életét – közölte kedden az oroszországi régió rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A hegymászók tízfős csoportja és két kísérőjük vágott neki a hegy meghódításának, amely 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb csúcsa, de Eurázsia és az északi félteke legmagasabb aktív tűzhányója is egyben.

Miután 3300 méteren tábort vertek, nyolc hegymászó és a hegyivezetők egyike szombaton indult útnak a csúcsra, azonban attól mintegy 500 méterre a nyomozók ismeretei szerint legalább öten a mélybe zuhantak, a többiek ezt követően haltak meg az éjszaka során a mínusz 14 Celsius fok alá süllyedő hidegben.

A halottak száma időközben kilencre emelkedett.

A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozták, egy helikopter például a hétvégén az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezítette a mentést az erős szél és eső.

A három túlélőt – két turistát és a hegyivezetők egyikét – kedden sikerült elérni egy alacsonyabban fekvő kunyhóban, amelyet vulkanológusok szoktak használni.

A hatóságok szerint a hegyivezető fagyási sérüléseket szenvedett,

társai azonban viszonylag stabil állapotban vannak. Őket helikopteren egy közeli település kórházába szállították.

A kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn büntetőeljárást indított a kamcsatkai vulkánon meghalt hegymászók ügyében az Extreme Time turisztikai cég vezetőjével és az egyik hegyivezetővel szemben.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ajánljuk még