logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erősen romlik a brit menzák minősége az energiaválság miatt

| Szerző: hirado.hu
Az új tanév kezdetén a brit iskolai étkeztetést biztosító vállalkozók arra figyelmeztetnek, hogy a gyerekek kisebb adagokat és rosszabb minőségű ételeket kapnak a menzán az élelmiszer- és energiaköltségek emelkedése miatt.

 

A brit iskolai étkeztetők több mint háromnegyede azt állítja, a növekvő költségek miatt változtatniuk kellett az étlapjukon vagy csökkenteniük kellett a kínálatot, míg a vállalkozók több mint fele arra számít, az elkövetkező időszakban romlik a kínált ételek minősége – írja a CNBC.com

Az élelmiszer- és energiaköltségek drámai emelkedése arra kényszeríti az oktatási intézményeket, hogy döntsenek az osztálytermek fűtése és a konyhák üzemeltetése között. Az emelkedés egyre nagyobb nyomást gyakorol az iskolák költségvetésére – különösen az étkezés árára, ami már így is erősen feszített a magasabb munkaerőköltségek, az ellátási lánc folyamatos zavarai és a Covid okozta iskolabezárások utóhatásai miatt.

Az Egyesült Királyság kormánya ingyenes iskolai étkezést biztosít Angliában minden négy és hét év közötti állami iskolás diáknak, valamint az alacsony jövedelmű családok idősebb gyermekeinek. A támogatást az iskola kapja, majd az intézmény szerződik egy szolgáltatóval. Viszont a támogatás már nem fedezi a beszerzési és előállítási költségeket, így az iskoláknak a költségvetésükből kell pluszforrást biztosítani az extrák fedezésére – vagy megszorításokat kell végrehajtaniuk. Az igazgatóknak kell meghozni a döntést, miként tudják kigazdálkodni a konyha üzemeltetését és az épületek fűtését.

A étkeztetők szerint nem lesz más megoldás, mint

a legtöbb iskolában csökkenteniük kell a kínálatot, nem lesz háromféle étel, csak kettő, alacsonyabb minőségű importtermékekre kell áttérniük, és a meleg ételeket energiatakarékosabb hideg ételekre kell cserélni.

Néhányan már most áttértek a sütőben készítésről az olcsóbb, mikrohullámú főzési módokra. Kevesebb lesz a hús, több a zöldség és a feldolgozott élelmiszer, jelezték.

A kormány idén nyáron ugyan emelt az étkezések támogatásán, de a 2,9 százalékos emelés –  összesen 7 penny – nem fedezi az augusztusban negyvenéves csúcsra emelkedő, 10,1 százalékos inflációt. A vállalkozók azt mondják, a jelenlegi 2,41 fontról 2,90 fontra kellene emelni a támogatást. Az iskolák és a vendéglátóipari vállalkozók sürgetik a kormányt, terjessze ki az ingyenes iskolai étkeztetést több gyermekre, mindenkire, akinek családja évente kevesebb, mint 20 000 fontot keres, a jelenleg érvényben lévő 7400 font jövedelmi határ helyett.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még