logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vacsorának szánták a levadászott óriásteknősöket

| Szerző: hirado.hu
Négy galápagosi teknős lemészárlása miatt nyomozást indítottak az ecuadori hatóságok, ugyanis azt gyanítják, hogy a szelíd óriásokat a húsukért vadászták le.

A Galápagos Nemzeti Park vizes élőhelyén talált négy óriásteknős feltételezett „levadászása és lemészárlása” ügyében indított előzetes vizsgálatot a környezet és a vadon élő állatok elleni bűncselekményekre szakosodott különosztály – derült ki az állami főügyészség tweetjéből.

Ecuador tartományi főügyésze úgy véli, hogy az óriásteknősöket a húsukért vadászhatták.

A megdöbbentő hír kevesebb mint egy évvel azután érkezett, hogy a Galápagos Nemzeti Parkban, a Sierra Negra vulkán egy távoli részén 15 lemészárolt galápagosi teknős maradványait fedezték fel. A gyanú, hogy ezeket az óriásteknősöket is húsukért vagy páncéljukért vadászták le – olvasható az IFL Science cikkében. 

A Galápagos-szigeteken jelenleg 15 különböző óriásteknős faj él, amelyek többségét a kihalás veszélye fenyegeti a Természeztvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.

Amikor Charlies Darwin az 1830-as években a Galápagos-szigetekre érkezett, és ihletet merített A fajok eredetéről című mérföldkőnek számító könyvéhez, az óriásteknősök száma magas volt. Az elmúlt 200 évben azonban számuk folyamatosan csökkent.

Az invazív fajok betelepítése nagy szerepet játszott a teknősök számának csökkenésében, de az egyik fő tényező a szigetre látogató bálnavadászok és tengerészek által elkövetett orvvadászat volt.

A kiemelt kép forrása: (MTI/EPA/Thomas H. Fritts)

 

Ajánljuk még