logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ötszáz méterre a csúcstól baj történt, büntetőeljárást indítottak az odaveszett hegymászók ügyében

A kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn büntetőeljárást indított a kamcsatkai vulkánon meghalt hegymászók ügyében az Extreme Time turisztikai cég vezetőjével és a hegyivezetők egyikével szemben.

Az orosz rendvédelmi hatóságok közölték azt is, hogy a cég igazgatóját Novoszibirszk városában őrizetbe vették, a vállalati helységeket pedig átkutatták. A cégvezető és a hegyivezető ellen kettőnél több ember halálát okozó, életet és testi épséget veszélyeztető szolgáltatások nyújtása miatt indult eljárás.

Mindemellett a kamcsatkai hatóságok is nyomozást indítottak a hegymászók halála ügyében, akik nagy magasságból zuhantak le a Kamcsatka-félsziget egyik tűzhányója oldalán. A halottak száma hétfőre nyolcra nőtt.

Az Oroszország különböző régióiból származó turisták a Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánt próbálták megmászni,

amely 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb hegye, de Eurázsia és az északi félteke legmagasabb aktív tűzhányója is egyben. A hegymászók tízfős csoportja és két kísérőjük szeptember 3-án vágott neki a hegy meghódításának.

A csúcstól mintegy 500 méterre történt a baleset, pontos körülményeit egyelőre nem tisztázták. A hegyivezetők egyikének műholdas telefonon keresztül sikerült segítséget hívnia.

A katasztrófavédelmi hatóságok szerint a négy túlélő közül ketten 3300 méteres magasságban vannak, ketten pedig 4100 méteren, az utóbbi csoportban egy sérült is van.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik Mi-8-as helikoptere hétfőre virradóra 1600 méteres magasságba egy nyolc fős mentőcsapatot vitt, amely a tervek szerint 12 óra alatt ér el a turistákhoz.

Ezzel párhuzamosan egy második mentőcsapat is útnak indult, az időjárás függvényében két nap alatt érhetnek fel a bajbajutottakhoz. Mindemellett 1200 méteren a mentőegységek tábort is vernek majd.

A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozzák, egy helikopter például a hétvégén az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezíti a mentést az erős szél és eső.

A kiemelt kép illusztráció: NASA által közreadott műholdfelvétel a Kljucsevszkaja Szopkavulkán kitöréséről (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Ajánljuk még