logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

India megelőzte az Egyesült Királyságot, most már ők a világ ötödik legnagyobb gazdasága

| Szerző: hirado.hu
India a tavalyi év utolsó három hónapjában megelőzte az Egyesült Királyságot, és a Nemzetközi Valutaalap bruttó hazai termék adatai szerint a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett. Egy évtizeddel ezelőtt még csupán a 11. helyen álltak a világ vezető gazdaságainak rangsorában – olvasható a Newsmax.com oldalán.

India az idei első negyedévben az IMF GDP-adatai szerint tovább növelte előnyét, mivel gazdaságának mérete „nominális” pénzben kifejezve a márciusig tartó negyedévben 854,7 milliárd dollár volt, míg az Egyesült Királyságé csak 816 milliárd dollár.

Nagy-Britannia GDP-je azóta valószínűleg még tovább csökkent,

mivel a második negyedévben a brit GDP készpénzben kifejezve csak 1%-kal nőtt, az inflációval kiigazítva pedig 0,1%-kal csökkent.

Nagy-Britannia nemzetközi rangsorban való lemaradása egykori gyarmata mögött egyébként pont akkor következik be, amikor a Konzervatív Párt tagjai megválasztják Boris Johnson miniszterelnök utódját.

Az indiai gazdaság az idén várhatóan több mint 7 százalékkal nő, miközben az Egyesült Királyság az elmúlt négy évtized leggyorsabb inflációjával és a recesszió növekvő kockázatával néz szembe, amely a Bank of England szerint akár 2024-ig is eltarthat.

Egy évtizeddel ezelőtt India a 11. helyen állt a világ legnagyobb gazdaságai között,

de mostanra már csak az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország előzi meg a nemzetközi rangsorban.

Ajánljuk még