logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három késes támadás egy nap alatt Bécsben

| Szerző: hirado.hu
Több késes támadást is végrehajtottak a hétvégén az osztrák fővárosban. Az egyik esetben egy afgán férfi sebesített meg súlyosan egy másik férfit, négyen pedig azt követően estek egymásnak, hogy egy étteremben vitatkozni kezdtek. Egy 26 éves fiatalembert szintén szúrt sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A bűnügyi statisztikák szerint évről évre emelkedik a késes támadások száma Ausztriában.

Bécs egyik leglátogatottabb látványosságához, a Práter vidámparkhoz vonult ki a rendőrség vasárnap hajnalban, miután egy háromtagú társaság és négy afgán férfi ismeretlen okokból összeszólalkozott.

A vita akkor mérgesedett el, amikor az egyik afgán férfi megpofozott egy nőt, majd egy 24 éves férfit késsel a gyomortájékán súlyosan megsebesített. Az afgánokból álló társaság azonnal elmenekült, a sérültet pedig a kórházban látták el

– számolt be cikkében a Magyar Nemzet.

Az orvosok közleménye szerint a sebesült férfi nincs életveszélyben. Az Exxpress című osztrák hírportál úgy értesült, a késes támadás elkövetőit keresik a hatóságok, ám eddig nem leltek a nyomukra.

A helyi rendőrségnek szombaton is intézkednie kellett hasonló ügyben, akkor két pár vitatkozott össze egy étteremben, ahonnan ki is küldték őket.

A vendéglátóhelyről kiérve azonban egymásnak estek: először a huszonegy és harminchat éves nők, majd a férfiak verekedtek össze.

A Kronen Zeitung osztrák napilap arról számolt be, hogy a huszonkét éves férfi késsel támadt rá a negyvenhét éves férfira, akit súlyos, de nem életveszélyes állapotban a bécsi mentők kórházba szállítottak.

Az elkövetőt a rendőrök letartóztatták – számolt be az APA osztrák hírügynökség.

Egy harmadik késes támadás is történt a hétvégén: a mentők egy huszonhat éves fiatalembert vittek kórházba, aki a térdén és a vállán szenvedett szúrt sebeket. Miután a bécsi férfi alkohol és tudatmódosító szerek hatása alatt állt, a hatóságok egyelőre nem tudták kihallgatni. A rendőrség szóvivője, Daniel Fürst ugyanakkor közölte, az áldozat nincs életveszélyes állapotban.

Az Exxpress hírportál szerint a bűncselekmény az egyik metróállomás környékén történhetett.

A bűnügyi statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy folyamatosan emelkedik a késsel végrehajtott bűncselekmények száma, ezt támasztja alá az egyetlen hétvége alatt történt három eset is. Tavaly összesen 3015 olyan esetet regisztráltak a hatóságok, amelyeket késsel követtek el, ezek között 248 rablási és 87 gyilkossági kísérletet is feljegyeztek.

Szakértők szerint a kések könnyű beszerezhetőségük miatt válnak egyre gyakrabban használt fegyverré: vannak, akik egyszerű konyhai eszközöket alkalmaznak, mások zsebben, biztonságosan tárolható bicskákat, kisebb késeket hordoznak maguknál.

A statisztikai adatok ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy az ilyen jellegű támadásokat elsősorban a tizennégy és harminc éves kor közötti férfiak hajtják végre. A késes bűncselekmények száma különösen magas a külvárosi területeken, ahol a bandaháborúk során kerülnek elő a veszélyes eszközök, de egyre gyakrabban számolnak be parkokban elkövetett késes támadásokról is. Alexander Bernhaut osztrák pszichiáter szerint a késes bűncselekmények számának növekedése mögött a kultúrák keveredése, az etnikai sokszínűség áll.

Ajánljuk még