logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gáz vagy szankció? – addig nem indul újra a teljes szállítás, amíg a szankciók életben vannak

| Szerző: hirado.hu
Az uniós, brit és kanadai szankciókat okolja a Németországba irányuló gázszállítások fennakadásaiért Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője – írta a Portfolio.hu. Ennek értelmében az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül addig nem indul újra teljes mértékben az orosz gáz szállítása, amíg a nyugati országok Moszkva ellen foganatosított szankciói életben vannak.

 

Vlagyimir Putyin szóvivője úgy fogalmazott:

„A gázszállítási problémák a nyugati országok által országunk és több vállalat ellen bevezetett szankciók miatt alakultak ki. Nincs más ok, ami ezt a problémát okozhatta volna.”

A gazdasági portál szerint számítani lehetett a Kreml reakciójára, hiszen múlt hét végén az EU az orosz gázra, a G7-országok pénzügyminiszterei pedig az orosz olajra vonatkozóan jelezték az ársapka bevezetésének szándékát. A nyugati bejelentést követően az Északi Áramlat 1 gázvezetéken szállító orosz Gazprom technikai meghibásodásra hivatkozva leállította a szállítást, majd azzal magyarázta a meghibásodást, hogy a nyugati szankciók nem tették, illetve nem teszik lehetővé a gázvezeték rendes karbantartását.

Kapcsolódó tartalom

Habár a Portfolio.hu is kiemelte, hogy más útvonalakon továbbra is zajlik az orosz gáz szállítása Európába, a Németországot érintő és a német gazdaság számára életbevágóan fontos Északi Áramlat 1 vezeték működtetése a nyugati–orosz szankciós háború eszközévé vált.

Mindkét fél egymásra mutogat: az Európai Unió, élén Németországgal annak reményében propagálta és vezette be gazdasági szankciók sorát, hogy Oroszország gazdasága megroppanjon és ne legyen képes az ukrajnai offenzívája finanszírozására. Oroszország pedig az Európai Unió és különösen a legerősebb európai gazdaság, Németország energiakitettségét kihasználva azért alkalmazza fegyverként a Nyugat-Európába irányuló gázszállítások korlátozását, hogy a Moszkvát szankcionáló államokban gazdasági és társadalmi problémák üssék fel a fejüket, véget vetve az oroszellenes kormányok mandátumának.

Peszkov úgy fogalmazott, hogy „nyilvánvaló, hogy az európai emberek, üzletemberek és vállalatok élete egyre rosszabbá válik. Természetesen az egyszerű embereknek ezekben az országokban egyre több és több kérdésük lesz a vezetőikhez”

– idézte a Portfolio.hu.

A portál Dimitrij Medvegyevnek, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének vasárnapi kijelentését is idézte, aki a német kormány megugró energiaárak miatt bejelentett, újabb 65 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagjára úgy reagált:

„Hibrid háborút hirdettek Oroszország ellen, és ez az öregember úgy tesz, mintha meglepődne, hogy a németeknek problémájuk van a gázellátással.”

Ajánljuk még