logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Figyelmeztetett az EU külügyi vezetője: Az EU kezd kifogyni a fegyverekből

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió külügyi vezetője szerint közösen kellene kezelni a hadi kiadásokat, ugyanis az EU-ban fogyóban vannak a fegyverkészletek, miközben a tagországok továbbra is fegyvereket és lőszereket küldenek Ukrajnának.

Az Európai Unió kifogy a fegyverekből – figyelmeztetett Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A tisztviselő arra szólította fel a tagállamokat, hogy jobban hangolják össze a hadi kiadásaikat. 

Kapcsolódó tartalom

Borrel úgy fogalmazott: 

„Nem mondhatjuk, hogy a tagállamok készleteti teljesen kimerültek, de nagymértékben megcsappantak, mert jelentős kapacitásokat biztosítunk Ukrajnának.”

Ezeket a készleteket fel kell tölteni – tette hozzá.

Elmondta, hogy ezt az uniónak közösen kellene tennie, ugyanis szerinte akkor „olcsóbb” lenne. Szerinte, ha az uniós tagállamok továbbra is úgy folytatják a haderőfejlesztést, ahogy eddig, akkor annak az eredménye, csak pénzkidobás lesz. 

Emellett elismerte azt is, hogy az Európai Uniónak már a háború kitörése előtt reagálnia akellett volna az Oroszország által jelentett fenyegetésre. „Ha az EU akkor reagált volna, jobb helyzetben lennénk” – ismerte el Borrell. 

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó hírek

Brüsszeli külügyi főképviselő: A nyomásgyakorlás költségeinek elosztására van szükség az uniós tagállamok között
Vlagyimir Putyin látja, hogy „az európaiak elfáradtak”, és a szankciókban megtestesülő uniós egység felbomlására számít. Az EU tagállamainak ezért közös nevezőre kell jutniuk a háborúval kapcsolatos kérdésben, és folytatniuk kell a nyomásgyakorlást a szankciókkal és az ukrán erők újjáépítésével – jelentette ki szerdán Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
Külföld

Ajánljuk még