logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ: Szomália déli részét az év végére eléri az éhínség

Az ENSZ szerint Szomáliában „küszöbön áll” az éhínség, és „konkrét jelek” utalnak arra, hogy az év végére eléri az ország déli Bay tartományát.

Az ENSZ hétfői közlése a szomáliai éhínség hivatalos bejelentése előtti utolsó jelzés, miközben az országban már ezrek haltak meg a rendkívüli szárazság és az ukrajnai háború okozta élelmiszerhiány súlyosbító hatása miatt.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese újságíróknak úgy fogalmazott: „minden ízében megrázta az elmúlt napokban” az a látvány, amelyet szomáliai látogatásán tapasztalt. Az éhezéstől teljesen legyengült csecsemőket látott, akiknek már sírni sem volt ereje.

Az éhínség hivatalos bejelentése egy országban ritka esetnek számít,

és arra figyelmeztet: túl kevés segítség érkezett az országba, és az is túl későn. Szomáliában legalább egymillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az évtizedek óta legsúlyosabb, a klímaváltozás okozta szárazság miatt, amely „Afrika szarván” Etiópiát és Kenyát is sújtja.

Az ENSZ meghatározása szerint az éhínség a szélsőséges élelmiszerhiány, valamint a teljes éhezés vagy alultápláltság okozta jelentős mértékű halálozás egyidejű fellépése, amelyet különféle betegségek is súlyosbítanak, mint például a kolera.

Az ENSZ mostani hivatalos bejelentése annyit tesz, hogy

az adatok szerint az ország háztartásainak ötödében súlyos élelmiszerhiány van, a gyermekek több mint 30 százaléka súlyosan alultáplált, és 100 ezer emberből naponta több mint kettő éhen hal.

Ukrajna orosz katonai megszállása katasztrofális következményekkel járt Szomália számára. A kelet-afrikai ország a humanitárius segélyek hiányától szenved, mert a nemzetközi donorok inkább Európára összpontosítanak.

Az ukrajnai háború előtt Szomália búzaimportjának legalább 90 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származott, és a gabonahiány mellett az emelkedő élelmiszerárak tovább súlyosbítják az ország helyzetét.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Nemzetközi Vöröskereszt/Ken Oloo)

Ajánljuk még